Image
2012 m. liepos 24 d.
Liepos 23 d. organizuota profesinių sąjungų bei ekonomikos ekspertų Romo Lazutkos ir Boguslavo Gruževskio diskusija „Ar profesinės sąjungos turėtų derėtis su šia Vyriausybe dėl Nacionalinio susitarimo?”. Diskusijoje dalyvavo ir LR Ūkio viceministras Giedrius Kadziauskas. Diskusija moderavo žurnalistas Aurimas Perednis.  


LPSK pirmininkas A. Černiauskas konstatavo, jog labai gaila, kad susitikime nedalyvauja politinių partijų atstovai, kurie turėtų pasirašinėti šį susitarimą. Toks susitarimas turėtų būti būsimosios Vyriausybės programos pagrindas, kad po rinkimų partijos negalėtų manipuliuoti informacija ir keisti savo tikslų.

Prof. dr. R. Lazutka teigė, kad kol kas tai yra labai žalias ir neapgalvotas tekstas, jame daug ko trūksta. Be to, su partijomis prasminga tartis tik dėl tam tikrų bendrųjų principų, o pvz. dėl mokesčių ar lengvatų tartis sunkiai įmanoma, nes visos partijos labai skirtingos. Tai, kas priimtina socialdemokratams, gali būti visiškai nepriimtina liberalams.

LMP pirmininkė G. Gruzdienė taip pat pažymėjo, kad nelabai aiškios susitarimo šalys. Jei susitarimas svarstomas LR Trišalėje taryboje, tai lyg ir aišku, kad jį pasirašinėti turėtų Vyriausybės, darbuotojų ir darbdavių atstovai, tačiau šioje diskusijoje jau kalbama apie politines partijas, kurios Trišalėje taryboje neatstovaujamos.
Image

Ūkio ministerijos atstovas Giedrius Kadziauskas išskyrė, kokie gali būti tie bendrieji principai, dėl kurių turėtų sutikti visos partijos – viešojo sektoriaus skaidrumas, skaidrūs viešieji pirkimai. Prof. B. Gruževskis pridėjo, kad visoms partijoms turėtų būti svarbi žmogaus gerovė, taigi būtų prasminga tokiame susitarime pateikti kažkokį bendrą žmogaus gerovės apibrėžimą, į kurį tilptų užimtumo ir realaus darbo užmokesčio problemų sprendimas.

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos informacija
Nuotraukos www.lpsk.lt