2012 m. birželio 18 d.
Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) penktadienį, birželio 15 d., įkasta kapsulė, simbolizuojanti naujos „ Vičiūnų“ įmonių grupės gamyklos „Baltic fish export” statybąGamykloje bus perdirbama ne tik Lietuvoje sugaunama žuvis. Bus superkamos ir menkės, strimelės, plekšnės, šprotai, sugaunami prie Lenkijos, Latvijos ir Estijos jūros krantų. Dalis žuvies bus importuojama iš Skandinavijos ir kitų šalių. Čia žuvis bus perdirbta, supakuota ir visiškai paruošta mažmeninei prekybai. Ją ketinama parduoti vietos rinkoje bei eksportuoti į ES šalis. Šaldyta strimelė bus vežama ir į Balkanų šalis, kur jas populiaru kepti grilyje.

Per mėnesį įmonėje bus pagaminta per 1 tūkst. t žuvies, per metus ketinama perdirbti 14,5 tūkst. t šviežios ir šaldytos žuvies. Gamyklos vadovai tikisi, kad po kelerių metų gamyba išaugs.

„Vičiūnų” grupės sprendimą nukreipti investicijas į Kauno LEZ lėmė kelios aplinkybės. Viena svarbiausių — šioje teritorijoje veikiantiems investuotojams pirmuosius šešerius metus nereikia mokėti pelno mokesčio. Kaunas įsikūręs patogioje produkcijos eksportui vietoje. Šiame mieste lengviau rasti aukštos kvalifikacijos darbuotojų, o jų reikės nemažai. Fabrike ketinama įdarbinti apie 200 darbuotojų.

Į naują gamyklą bus investuota 37 mln. Lt, iš kurių 25 proc. ES parama. Gamykla pradės veikti 2013-jų vasarį.

parengta pagal www.valstietis.lt