2012 m. kovo 1 d.
Nelegaliai sieną kirtusių cigarečių Lietuvoje surūkoma vis mažiau. Tačiau mūsų šalis dar lieka pirmajame ES trejetuke pagal kontrabandinių rūkalų vartojimą.

Lietuviai pernai surūkė 4 mlrd. cigarečių. 30 proc. jų buvo „nelietuviškos“ – tos, už kurias Lietuvoje nebuvo sumokėti mokesčiai, jų pakeliai paženklinti užsieninėmis banderolėmis, o įspėjimai surašyti svetimomis kalbomis. Dažniausiai – rusiškai. Per metus – 2010-ųjų paskutinį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu ketvirčiu 2011-aisiais – kontrabandinių cigarečių Lietuvoje surūkyta 13 proc. punktų mažiau.

Tai parodė naujausias tyrimas, kurio metu miestuose buvo renkami tušti cigarečių pakeliai iš šiukšliadėžių ar numesti gatvėje.

Skaičiuojama, kad sumenkęs jų skaičius 115 mln. litų padidino valstybės pajamas, gaunamas iš akcizo mokesčio, ir 30 mln. litų – iš pridėtinės vertės mokesčio.

Nacionalinė tabako gamintojų asociacija dėl to giria tiek nusistovėjusią akcizų politiką, tiek teisėsaugininkų akylumą.

„Kai klesti nelegali rinka, didžiausias pralaimėtojas yra valstybė. Akivaizdu, kad mažinant šešėlį verta stengtis dėl kiekvieno procentinio punkto, kuris į biudžetą mokesčių pavidalu atneštų 11 mln. litų“, – aiškino bendrovės „JTI Baltic“ korporatyvinių reikalų vadovas Ramūnas Mačius.

Tuščių pakelių tyrimą atlikusi apklausų bendrovė „Nielsen“ per metus Lietuvoje surinko 5800 tuščių cigarečių pakelių. Kur kas gausiau pakuočių mėtėsi pasienio rajonuose – Tauragėje, Marijampolėje.

Toks tyrimas Europoje atliekamas jau kelerius metus. Pernai daugiausia nelegalių cigarečių pakuočių tyrėjai aptiko Latvijoje, Lietuvoje ir Airijoje. Mažiausiai suskaičiuota Kipre, Slovakijoje ir Vengrijoje.

Mažiausia takoskyra tarp legalios ir šešėlinės cigarečių rinkos Lietuvoje buvo 2004-aisiais. Tuomet per metus buvo surūkyta 2,98 mlrd. legalių ir 2,6 mlrd. nelegalių cigarečių. Šešėlinė dalis sudarė 45 proc.

Maitina baltarusiai

* 2009 metais Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė 120 mln. vnt. cigarečių (jų vertė – 36 mln. litų), 2010 m. – 211 mln. vnt. cigarečių ir 10 tonų tabako, įvertintų 69 mln. litų.

* 2011 metais Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė tabako gaminių (112 mln. vnt. cigarečių ir 70 tonų tabako žaliavos), jų vertė – 64,6 mln. litų.

* Lietuvos nelegalioje rinkoje dominuoja baltarusiški rūkalai, daugiausia surūkoma Gardino tabako fabrike gaminamų „Minsk“ ir „Fest“ cigarečių.

Šaltinis: Lietuvos muitinės departamentas

Aida Murauskaitė

„Lietuvos rytas”