Image
Kovo 6 d. Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos nariai, kartu su Lietuvos darbo federacijos atstovais rinkosi piketui prie LR Aukščiausiojo teismo laukdami sprendimo byloje pagal AB „Švyturys“ profesinės sąjungos organizacijos, Utenos alaus darbininkų sąjungos bei AB „Švyturys“ profesinės sąjungos organizacijos ir Utenos alaus darbininkų sąjungos jungtinės atstovybės kasacinį skundą, dėl 2011 m. rugpjūčio 5 d., Klaipėdos apygardos teismo sprendimo, kuriuo, 2011 m. birželio 15 d. kasatorių (profesinių sąjungų), paskelbtas streikas pripažintas neteisėtu. 

15 val. Lietuvos aukščiausiasis teismas paskelbė galutinį ir neskundžiamą sprendimą dėl gėrimų pramonės bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ darbuotojų planuojamo streiko – jis pripažintas neteisėtu

Kaip nurodoma teismo sprendime, darbuotojų teisė streikuoti yra pamatinė darbuotojų ir jų organizacijų teisė, tačiau ji galima tik išnaudojus kitas priemones.

Teismas nenustatė, kad būtų išnaudotos kitos priemonės, numatytos Darbo kodekse, tokios kaip kolektyvinių darbo ginčų nagrinėjimas darbo arbitraže, trečiųjų teisme arba, vienos iš kolektyvinio darbo ginčo šalių reikalavimu, pasitelkiant tarpininką.

Taip pat teismas konstatavo, kad nerado požymių, jog kolektyvinė darbo sutartis iš darbdavio pusės būtų pažeista. Pasak teismo, „Švyturys-Utenos alus” „nepažeidė prisiimto įsipareigojimo kiekvienais metais peržiūrėti darbuotojų atlyginimus ir sąžiningai dalyvauti derybose šiuo klausimu.”

Todėl Lietuvos aukščiausiasis teismas paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo sprendimą, kuriuo streikas pripažintas neteisėtu.

 

Sprendimą vadina tragedija

Prie teismo susirinkę „Švyturys” profesinės sąjungos organizacijos bei Utenos alaus darbininkų sąjungos, taip pat Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos atstovai sprendimu nesidžiaugė.

„Tragedija dėl to, kad tai yra ne vien „Švyturio“, bet visos Lietuvos klausimas. Vadinasi, žmogus, kuris nori pasinaudoti teise ginti ar pagerinti savo darbo sąlygas, Lietuvoje streikuoti negalės, – sako Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė. – Tai yra precedentas, visos tarptautinės organizacijos įsijungs ir mes viską padarysime dėl šio sprendimo, nes mes gi ne Afrika, o Europos Sąjungos šalis narė.“

Ji primena, kad maistininkus jungianti profsąjunga kreipėsi į Tarptautinę darbo organizaciją ir į kitas organizacijas.

„Mes gavome daugiau kaip 5 tūkst. laiškų iš viso pasaulio dėl to, kad Lietuvoje pažeidžiama teisė streikuoti – tai žmogaus teisių dalis“, – sako G. Gruzdienė.

Pasak jos, streikas yra visame pasaulyje naudojama kraštutinė priemonė, kuri reikalinga tuomet, kai darbdavys ir darbuotojas nesusitaria dėl atlyginimo.

„Lietuvoje ir Rusijoje sąlygos streikuoti yra labai sunkios. Mūsų Vyriausybė jau turi parašyti atsakymą Tarptautinei darbo organizacijai, kaip taip gali būti, kad alaus pramonės įmonė pripažįstama nacionaliniai svarbia ir sustabdomas streikas. Sutinku, kad žiemą be šilumos žmonės negali likti, bet be alaus gal gali?, – retoriškai klausia ji. – Tai yra teisinė komedija ir žaidimas į vienus vartus, bet mes eisime iki galo.“

Teisinis konfliktas tarp bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ ir darbuotojų profsąjungos tęsiasi nuo pernai vasaros, kai teismas bendrovės darbuotojams uždraudė streikuoti tol, kol neįsiteisės teismo nutartis šioje byloje – buvo ginčijamasi, ar streikas teisėtas.

DELFI primena, kad profsąjungos streiku grasinti pradėjo po to, kai įmonės vadovybė nesutiko 11,4 proc. didinti atlyginimų. Skaičiuota, kad būtent tiek per porą metų augo infliacija, o kolektyvinėje sutartyje esą nurodytas algų kėlimas atsižvelgiant į infliaciją. Įmonė siūlė atlyginimus padidinti 1,8 proc., papildomą privatų medicinos draudimą, sporto naudas.