2012 m. vasario 3 d.
Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su socialinės apsaugos ir darbo ministru Donatu Jankausku aptarė skubias priemones, kurių turi būti imtasi jaunimo nedarbui mažinti.

„Kas trečias jaunas žmogus Lietuvoje neturi darbo. Blogesnė situacija tik Graikijoje ir Ispanijoje. Tokią padėtį lėmė tai, kad jaunimo nedarbo Vyriausybė iki šiol nevertino kaip rimtos problemos, todėl atsakingos ministerijos nekoordinavo veiksmų ir ėmėsi tik fragmentiškų priemonių. Administracinių gebėjimų ir strateginio mąstymo stoka yra esminė priežastis, dėl ko šios Vyriausybės darbas neduoda reikiamų rezultatų”, – pabrėžė Prezidentė.

Jaunimo įdarbinimui, pasak šalies vadovės, visada buvo galima skirti ES struktūrinių fondų lėšų, tačiau Vyriausybė nedėjo tam pastangų ir nepateikė racionalių sprendimų ir idėjų, kaip pasinaudoti šia galimybe.

„Vyriausybė privalo parodyti politinę valią ir sutelkti pastangas jaunimo nedarbo problemai spręsti, nes tai yra viena iš pagrindinių emigracijos priežasčių. Būtina nedelsiant paruošti nacionalinę užimtumo programą, kurioje būtų numatytos aiškios, tarp visų ministerijų suderintos priemonės, kaip bus skatinamas jaunimo įdarbinimas”, – teigė Prezidentė.

Europos Komisija (EK) leidžia perskirstyti dalį Europos socialinio fondo ir Europos regioninės plėtros fondo lėšų, kurių Lietuva nėra panaudojusi. Tai laiške Ministrui Pirmininkui nurodo ir EK pirmininkas Jose Manuelis Baroso.

Europos Sąjungos šalys, kur jaunimo nedarbas yra didesnis nei 30-40 proc., iki balandžio vidurio EK turi pateikti nacionalines reformų programas, kuriomis remiantis bus perskirstytos ES paramos lėšos. Mažoms ir vidutinėms įmonėms, įdarbinančioms, apmokančioms ar priimančioms į praktiką jaunus žmones, turi būti suteikta kuo daugiau galimybių gauti finansavimą.

Šalies vadovės teigimu, Lietuva turi pasinaudoti pažangiausių šalių praktika, ypač Vokietijos bei Austrijos patirtimi jaunimo užimtumo skatinimo srityje.

Jaunimo nedarbo problemas Prezidentė aptars su Ministru Pirmininku per darbo susitikimą ateinantį pirmadienį.

www.president.lt