2011 m. spalio 25 d.
Orams ėmus vėsti, kainos šoktelėjo į naujas aukštumas. Minimalios algos Andriaus Kubiliaus Vyriausybė nedidino nuo 2008 m. Vien per metus maisto produktai brango daugiau nei 8 proc., būsto išlaikymas daugiau nei 9 proc. Ateinančių metų infliacijos prognozės dar niūresnės. Valdančiųjų užsispyrimas didinti minimalią algą tik nuo 2012 m. liepos 1 d. iki 850 Lt. dirbantiesiems reiškia ne tik amžinas skolas, bet net ir badą.


Minimali alga turi būti mokama už nekvalifikuotą darbą. Deja, Lietuvoje už MMA dirba daugiau nei penktadalis dirbančiųjų. Viešajame sektoriuje dirba tik ketvirtadalis gaunančiųjų minimalią algą, tačiau valstybės biudžeto kaštai viešojo sektoriaus darbuotojų MMA pakilimui tolygūs privataus sektoriaus kaštams. Minimalios algos didinimas turi tik teigiamą poveikį viešiesiems finansams – t.y. papildomos pajamos į SODROS, privalomąjį sveikatos ir nacionalinį biudžetus. Jis skatins vidaus vartojimą, o tuo pačiu ir Lietuvos ekonomikos augimą.

Kokia turėtų būti MMA 2012 m.? Aišku ne 850 Lt., kaip kad siūlo A. Kubilius. Ji turėtų siekti 900 ar net 1000 Lt. Patikslintais Finansų ministerijos skaičiavimais, jei MMA būtų didinama iki 900 Lt., jos didinimas iš valstybės biudžeto pareikalautų 105,7 mln. Lt., tačiau atskaičius mokesčius galutiniame rezultate poveikis viešiesiems finansams būtų labai nežymus – tik – 5,6 mln. Lt. Jeigu MMA keltume 200 Lt., t.y. iki 1000 Lt, – tai iš valstybės biudžeto pareikalautų 223,3 mln. Lt. papildomų lėšų, o poveikis viešiesiems finansams duotų netgi papildomus 3 mln. Lt.  Smulkieji verslininkai prieštarauja MMA kėlimui. Tačiau ar tai moralu, kai dirbančiajam žmogui valstybė turi mokėti socialines pašalpas, tuo pačiu netiesiogiai remdama neefektyviai dirbantį verslą?

Nepamirškime, kad vienas litas vargšo kišenėje turi žymiai didesnį svorį nei turtingojo. Todėl socialdemokratai jokiu būdu nepritars tokiam biudžetui, kuriame jau nuo 2012 m. sausio 1 d. nėra numatyta minimali alga bent 900 Lt., nes nenorime, kad Lietuvos žmonės prisidėtų prie pasaulinės revoliucijos. Todėl visokeriopai remiame profesines sąjungas, kurios planuoja protesto mitingus prieš biudžeto priėmimą. 

Seimo narė Birutė Vėsaitė

www.lrs.lt