2011 m. spalio 12 d.
Lietuvos profesinės sąjungos nelinksta į kompromisus ir tvirtina, kad sprendimas dėl minimalios algos turi būti priimtas iki kitų metų biudžeto patvirtinimo. Tuo metu darbdavių atstovai tvirtina, kad pirmiau reikia kalbėti apie naujų darbo vietų kūrimą, nes kai bus kur dirbti, išsispręs ir kitos bėdos.

Pateikusios savo pataisymus socialiniam susitarimui, profesinės sąjungos išbraukia siūlymą minimalią algą nuo liepos didinti 50 Lt iki 850 Lt ir nurodo, kad reikėtų susitarti dėl kitokio dydžio iki patvirtinant kitų metų biudžetą.

„Mes nepasiūlėme konkrečių dydžių, darbo grupėje mes turime susitarti. Vizija galėtų būti, kad iki 900 Lt didėtų nuo sausio ir jokiais būdais ne nuo liepos. Galima galvoti apie kitą perspektyvą, kada bus tas 1000 Lt“, – antradienį Trišalės tarybos posėdyje tvirtino Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Vyriausybė taip pat siūlo leisti 800 Lt minimalią algą taikyti ypač mažoms įmonėms. Tačiau tam taip pat nepritaria profesinės sąjungos, nes esą sunku įvertinti, kas yra ypač mažos įmonės ir šią nuostatą būtų labai sunku kontroliuoti.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Mykolas Aleliūnas atkreipė dėmesį, kad daug svarbiau yra naujų darbo vietų kūrimas.

„Kaip mes galime išspręsti problemą dėl darbo vietų, jeigu mes neinvestuojame. Kiek pastaruoju metu mes žinome naujų įmonių, kurioje įrengti nauji gamybiniai pajėgumai, priimti tūkstančiai žmonių? Man atrodo, kad įsidarbinimas yra skaudžiausia problema Lietuvoje periferijoje, jeigu ten nebus naujų gamybinių pajėgumų, mes niekaip neišspręsime nedarbo problemų“, – teigė jis.

Kartu M. Aleliūnas pripažino, kad minimalios algos didinimas iš tiesų gali padidinti nedarbą.

Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas finansų ir ekonomikos klausimais Mykolas Majauskas posėdyje tvirtino, kad bus toliau diskutuojama, tačiau priminė, kad situacija finansų rinkose yra įtempta.

Verslo ir profesinių sąjungų atstovai nusprendė diskusijas tęsti toliau.

Vyriausybė skaičiuoja, kad minimalios algos padidinimas 50 Lt valstybės biudžetui kainuotų per 50 mln.Lt.

Šiuo metu minimalus atlyginimas Lietuvoje yra 800 Lt prieš mokesčius arba apie 680 Lt po jų. Jis Europos Sąjungoje yra didesnis tik už mokamą Rumunijoje ir Bulgarijoje.

Pavyzdžiui, šių metų sausį minimalus darbo užmokestis Latvijoje buvo 877 Lt, Rumunijoje – 490 Lt, o Bulgarijoje – 424 Lt neatskaičius mokesčių. Didžiausias tarp Baltijos šalių minimalus atlyginimas buvo Estijoje – 959 Lt.
Minimalus atlyginimas paskutinį kartą didintas 2008 m. sausį.

Rasa Lukaitytė

www.DELFI.lt