2011 m. rugsėjo 28 d.
Socialinių reikalų ir darbo ministerija siūlo nuo kitų metų liepos mėnesio minimalią mėnesio algą (MMA) padidinti 50 litų iki 850 litų. Socialinių reikalų ir darbo ministerijos teigimu, sprendimas didinti MMA siūlomas, atsižvelgiant į prognozuojamą 5,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio augimą 2012 metais.

Ekonomistė, Vilniaus universiteto docentė A. Maldeikienė įsitikinusi, kad siūlymai didinti minimalią alga 50 litų yra pasityčiojimas iš savo žmonių. Jos teigimu, už minimalią algą dirbantys žmonės Lietuvoje yra tarsi antrarūšiai.

„Juk ne veltui tokios minios vyksta į užsienį. Žmonės išvažiuoja ne dėl to, kad jiems labai patiktų D. Britanija ar kitos šalys. Žmonės žino, kad ten net ir gaudami minimalias pajamas galės gyventi oriai. Tuo tarpu Lietuvoje minimalią algą gaunantys žmonės nuolat balansuoja ant skurdo ribos“ – sakė A. Maldeikienė.

Ekonomistė piktinosi valdžios atstovų abejingumu ir nutolimu nuo liaudies. „Manau, kad visi, esantys valdžioje, turėtų bent mėnęsį pabandyti pragyventi už minimumą. Štai tada jie galėtų diskutuoti, ar reikia kelti minimalią algą, ar ne. O dabar mūsų valdžia visiškai nežino, kaip gyvena paprasti žmonės, nesupranta jų problemų, o gal tiesiog nenori nuskriausti savęs“ – sakė ekonomistė.

Docentė stebėjosi, kodėl valdžia šalies problemas bando lopyti silpniausiųjų, mažiausias pajamas gaunančių žmonių sąskaita. „Vis dar nėra nekilnojamo turto mokesčio, nėra progresinių mokesčių. Akivaizdu, kad milžiniškas pajamas gaunanti valdžia nenori apsikrauti mokesčiais, apkrauti savo giminaičių, turinčių vilas ar šimtus hektarų“, – sakė A. Maldeikienė.

Jos įsitikinimu, didesnė minimali alga tikrai nebūtų per sunkus uždavinys biudžetui. „Juk didesnę alga gaunantys žmonės daugiau pirks, tuo pačiu daugiau ir sumokės mokesčių“, – mano A. Maldeikienė.