2011 m. rugpjūčio 9 d.
Rugpjūčio 5 d. Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija tenkino ieškovės UAB „ŠVYTURYS-UTENOS ALUS“ apeliacinį skundą – panaikino pirmosios instancijos teismo sprendimą ir pripažino 2011-06-15 AB „ŠVYTURYS“ profesinės sąjungos organizacijos ir Utenos alaus darbininkų sąjungos jungtinės atstovybės paskelbtą streiką UAB „ŠVYTURYS-UTENOS ALUS“ gamybiniame padalinyje neteisėtu. 

Apygardos teismas sprendime konstatavo, kad kolektyvinė sutartis, sudaryta tarp darbuotojų ir įmonės, yra galiojanti ir vykdoma. Tarp šalių derybų keliu nepasiektas bendras susitarimas dėl atlyginimų nedaro kolektyvinės sutarties negaliojančia ir nereiškia jos pažeidimo ar nesilaikymo.

„Tokia teismo nutartis reiškia, jog Lietuvoje derėtis dėl atlyginimų draudžiama. Anot teismo, darbdavys mums siūlė atlyginimus kelti 1,8 proc…  Lietuvoje galima tik sutikti su darbdavio valia, kitaip esi neteisus, – PN komentuoja teismo sprendimą „Švyturio” ps vadovas Raimondas Tamošauskas. – Kolektyvinė sutartis iš esmės netenka prasmės”.

Jo teigimu, šis teismo sprendimas bus skundžiamas aukštesnės instancijos teismui, tačiau jau dabar aišku, jog iš profsąjungų praktiškai atimama teisė derėtis, todėl situacija turinti susirūpinti visa profsąjungų bendruomenė, ypač nacionaliniai centrai.

R.Tamošauskas teigė, jog į teismo sprendimą praktiškai perkelti visi UAB „Švyturys-Utenos alus” advokatų argumentai,  tuo tarpu profsąjungų teisininkų teiginiai liko neišgirsti, o ir vykstant pačiam procesui profsąjungininkų pasisakymai buvo tarsi ignoruojami.

 Be to, teismas konstatavo, „jog daugeliui darbuotojų tiesiogiai susitarus su darbdaviu dėl darbo apmokėjimo nuostatų, reglamentuojančių darbo užmokesčio pakėlimą, sustabdymo, profesinė sąjunga, atstovaudama darbuotojus, neteko teisės reikalauti iš darbdavio susitarti dėl to, dėl ko darbuotojai susitarė patys” (iš Klaipėdos apygardos teismo informacinio pranešimo).

Pasak R.Tamošausko, 2009 m. įvyko kažkas panašaus į darbuotojų konferenciją, kurioje dalyvave šešiasdešimt darbuotojų (profsąjungininkai atsisakė būti delegatais) pakeitė kolektyvinę sutartį. „Teismas konstatavo, kad dalis žmonių gali pakeisti tarp profsąjungos ir administracijos pasirašytą dokumentą. O mes tuo metu net neginčijome to dalyko, nes kas gali ginčyti tokią nesąmonę”, – prisiminė Klaipėdos alaus daryklos darbuotojų lyderis.

Anot jo, netrumpas UAB „Švyturys-Utenos alus” pranešimas spaudai atsirado labai greitai po teismo nutarties paskelbimo. „Jie jau, matyt, žinojo, koks bus sprendimas, jei pasiruošė tokį pranešimą”, – ironizuoja R.Tamošauskas.

Visoje bendrovės vykdomoje informacinėje kampanijoje formuojamas įvaizdis, kad keli profesinės sąjungos veikėjai „drumsčia vandenį” ir kelia nepagrįstus reikalavimus, o iš tiesų imant visus padalinius profsąjunga vienija pusę visų darbuotojų, o tai daugumoje įmonių Lietuvoje yra tik siekiamybė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas  PN sakė, jog komentuoti teisingumą vykdančios institucijos sprendimą nėra lengva, tačiau teismai formuoja praktiką, jog legalų streiką surengti Lietuvoje nors teoriškai ir galima, bet realiai streikuoti neįmanoma. Kauno troleibusų vairuotojų streikas taip pat buvo pripažintas neteisėtu, nes esą profsąjunga iškėlė per didelius reikalavimus. „Kaip teismas apskritai gali vertinti reikalavimų svorį?”, – stebėjosi pirmininkas.

 „Jeigu darbuotojai derybose netenka jokių poveikio priemonių, tai jie tampa tarsi mažyčiais šuneliais, kurie gali daug loti, bet įkąsti neturi kuo”, – ironizavo LPSK vadovas.

Pasak jo, dėl teisės streikuoti suvaržymo Lietuvos profsąjungos jau kreipėsi į Tarptautinę darbo organizaciją (TDO), tačiau ją dar informuos ir apie konkretų – „Švyturio-Utenos alaus” – atvejį. A.Černiausko teigimu, TDO galima apskųsti ir teismo sprendimą, tačiau ji neturinti teisės jo pakeisti, gali tik įpareigoti Vyriausybę kažką daryti, kad tokia situacija nepasikartotų.

(PN inf.)

www.lprofsajungos.lt