2011 m. rugpjūčio 5 d.
Didžiausios Lietuvoje alaus daryklos „Švyturys-Utenos alus“ darbuotojai nepagrįstai norėjo streikuoti, nes darbdaviai vykdė kolektyvinę sutartį. Tokį sprendimą penktadienį paskelbė Klaipėdos apygardos teismas.

„Trumpai sakant, streikas neteisėtas. Pasakė, kad darbdaviai vykdė kolektyvinę sutartį“, – DELFI po nutarties paskelbimo DELFI sakė „Švyturio“ profesinės sąjungos pirmininkas Raimondas Tamošauskas.

Jis negalėjo pasakyti, ar profesinė sąjunga skųs tokį teismo sprendimą.

DELFI primena, kad profsąjungos streiku grasinti pradėjo po to, kai įmonės vadovybė nesutiko 11,4 proc. didinti atlyginimų. Skaičiuojama, kad būtent tiek per porą metų augo infliacija, o kolektyvinėje sutartyje esą nurodytas algų kėlimas paskui infliaciją.

Profsąjungos atlyginimų didinimo pradėjo reikalauti po to, kai sužinojo, kad už praėjusius metus akcininkai ketina išsimokėti 100 mln. Lt dividendų, o atlyginimai darbuotojams nekilo dvejus metus.

Tuo metu įmonės administracija tvirtino, kad kolektyvinė sutartis yra vykdoma.

Į teismų maratoną bendrovės vadovybė ir profesinė sąjunga įsisuko birželį, kai „Švyturys-Utenos alus“ kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą su prašymu imtis laikinųjų priemonių – uždrausti skelbti, organizuoti ir vykdyti streiką bendrovės patalpose, kol bus nagrinėjamas bendrovės ieškinys siekiant pripažinti streiką neteisėtu.

Teismas iš dalies patenkino bendrovės prašymą ir streiką atidėjo mėnesiui, nors profsąjungos planavo streikuoti birželio 24 d.

Vėliau šis teismas sprendimą panaikino, tačiau nutartis turėjo įsigalioti tik liepos pabaigoje. „Švyturys-Utenos alus“ šį sprendimą taip pat apskundė ir teismas darsyk pakartojo, kad streikuoti negalima, kol neįsiteisės teismo nutartis, kuri bus paskelbta išnagrinėjus įmonės prašymą.

Rasa Lukaitytė

DELFI