2011 m. gegužės 24 d.
Nedarbui vis dar siekiant daugiau kaip 13 proc., Vyriausybė prašė gyventojų siūlyti, kaip jį mažinti ir skatinti naujų darbo vietų kūrimą.

Gauta beveik 200 pasiūlymų, kai kurias rekomendacijas tikimasi įgyvendinti, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Tai, kad Lietuvoje ne tik gauti darbą, bet ir sukurti verslą nėra paprasta, savo kailiu patyrė ir graikų kilmės vokietis. Turintis leidimą gyventi mūsų šalyje ir norintis pradėti kompiuterių verslą, dabar jis priverstas varstyti darbo biržos duris.

„Labai sunku čia, reikia daug popierių užpildyti, metai praėjo, kol gavau visus reikiamus dokumentus. Reikalauja daug ko, bet pati valdžia nieko negali pasiūlyti“, – skundėsi jis.

Kaip mažinti nedarbą, siūlo gyventojai. Vyriausybė sulaukė beveik dviejų šimtų pasiūlymų. Aktyviai juos teikė ir tautiečiai gyvenantys Norvegijoje, Anglijoje, Švedijoje, Airijoje. Tarp dažniausiųjų – verslumo skatinimas, efektyvesnė parama pradedantiems verslą. Taip pat bedarbius siūloma pasitelkti tvarkant Lietuvos miškus, klojant šaligatvius.

„Reikia sumažinti mokesčius darbdaviams, skirti lengvatas. Tuomet priims žmonių į darbą daugiau“, – siūlo kalbintas vyras.

Vyriausybė teigia įsiklausysianti į gyventojų patarimus, kai kuriuos planuojama įgyvendinti.

„Su Žemės ūkio ministerija dirbame, kaip supaprastinti įdarbinimą žemės ūkyje, jei tie darbai yra trumpalaikiai, jeigu jie tiesiogiai priklauso nuo oro sąlygų, nes iš tikrųjų nei ūkininkas, nei žmogus, kuris nori pas ūkininką dirbti, negali žinoti, ar rytoj oro sąlygos leis dirbti, ar ne“, – kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

„Artimiausiu metu taip pat bus pateikti pasiūlymai ir dėl to, kaip mes galėtume papildomai paremti smulkų verslą, taip vadinamą verslo laiptų iniciatyvą, kad vienu metu matytumėm ir nelegalaus darbo draudimą, ir lengvesnį įsidarbinimą, ir darbo vietų plėtrą“, – kalbėjo Premjeras Andrius Kubilius.

Darbo biržos duomenimis, Lietuvoje registruota 293 tūkst. bedarbių. Daugiausia jų – Alytuje, Utenoje, Panevėžyje.

Reda Gilytė, Zina Paškevičienė

LTV „Šiandien”