2011 m. gegužės 10 d.
Atstovai iš IUF narės FLOC (Darbo ūkiuose organizavimo komiteto) baigė dviejų savaičių turą po Europą, kurio metu buvo vykdytos akcijos ir susitikimai nukreipti prieš kompanijas „Reynolds America“ ir „BAT“.  Turo tikslas buvo įtikinti pasaulinę tabaką gaminančią grupę „British-American Tabacco„ (BAT) prisiimti atsakomybę už pasibaisėtinas darbuotojų migrantų darbo sąlygas JAV tabako ūkiuose.

FLOC prezidentas Baldemaras Velasquezas ir Diego Reyesas, darbuotojas migrantas iš Šiaurės Karolinos pradėjo kelionę Vokietijoje balandžio 17 d., po to organizavo akcijas Turkijoje ir baigė protesto akcija Londone BAT akcininkų metiniame visuotiniame susitikime balandžio 28 d.

Vokietijoje FLOC atstovai susitiko su Tabako darbuotojų grupe, priklausančia IUF narei NGG (Vokietijos maisto, tabako ir viešbučių darbuotojų profesine sąjunga) ir profesinių sąjungų atstovais iš BAT būstinės Hamburge, „Imperial Tobacco“ įmonės netoli Hamburgo ir BAT gamyklos Baireute. Visi jie pažadėjo visapusišką paramą kampanijai. Susitikimu, organizuotu Tarptautinės taikos brigados ir Taikinimo komiteto draugijos, buvo siekiama paveikti BAT ir Reinolds kompanijas per nevyriausybinių Voketijos organizacijų spaudimą.

Susitikime su Turkijos BAT įmonės valdyba Stambule ir vietine BAT gamyklos valdyba Samsune FLOC žmogaus teisių žinia buvo persiųsta BAT verslo biurams Londone per Turkijos įmonių administracijas.

Samsune buvo organizuota spaudos konferencija vietinei Turkijos žiniasklaidai. FLOC susitiko su 200 darbuotojų iš BAT Ballıca gamyklos FLOC prezidentas Baldemaras Velasquezas savo pranešime teigė, kad „Nors BAT rodo, kad didžiuojasi savo įsipareigojimu ginti žmogaus teises, tačiau tabako ūkių darbuotojams gaunamo užmokesčio vos pakanka pragyvenimui, jie verčiami dirbti baisiomis sąlygomis, dažnai suserga, o kartais ir miršta laukuose, toks yra ir išnaudojimo Šiaurės Karolinoje mastas.“

Didžiojoje Britanijoje FLOC atstovai solidarumo renginyje susitiko su IUF narės UNITE atstovais. Renginyje FLOC prezidentas įsijungė į pasirodymus ir savo kompozicijomis bei darbo judėjimo dainomis.

Balandžio 28 d. vykusiame metiniame BAT akcininkų susirinkime Velasquez pristatė ištraukas iš „Oxfam Amerika ataskaitos dėl darbuotojų išnaudojimo JAV tabako tiekimo grandinėje“ ir paragino BAT nedelsiant imtis priemonių užtikrinant, kad visoje tiekimo grandinėje būtų gerbiamos žmogaus teisės bei pačios korporacijos elgesio kodeksas. „Mes labai prašome kompanijos atsigręžti į savo žodžius ir paremti žmogaus teisių stebėseną ir įgyvendinimą“, teigė prezidentas.

Po FLOC prezidento kalbėjo Virginia Nesmith, Nacionalinės ūkių darbuotojų ministerijos vykdančioji direktorė bei Ronas Oswaldas, generalinis IUF sekretorius. Pirmininkaujantis BAT valdybai Richardas Burrowsas įpareigojo kompaniją surengti skubų formalų susitikimą su FLOV, IUF ir ALF-CIO bei TUC atstovais aptarti sąlygas JAV tabako ūkiuose. Po ketverių metų Reynolds America’s atsisakinėjimo net susitikti, tai bus pirmas kartas, kai korporacija, turinti glaudžius ryšius su Reynolds America, susitiks su FLOC atstovais.

BAT administracija taip pat sutiko remti šią iniciatyvą, suburiant kartu visus tuos, kurie geriausiai padėtų pasiekti teigiamų pokyčių JAV tabako ūkiuose.

Komentuodamas FLOC Europos solidarumo kelionę IUF generalinis sekretorius Ronas Oswaldas teigė: „IUF rems FLOC tol, kol žmogaus teisių pažeidimai tabako ūkiuose bus imti rimtai spręsti ir bus pagerintos migrantų darbuotojų ir tabako darbuotojų, kurie neturi dokumentų, darbo sąlygos.“

versta iš IUF.org

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos informacija