2011 m. balandžio 6 d.
Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus nuomone, nekilnojamojo turto (NT) mokestis yra svarbesnis nei progresiniai pajamų mokesčiai.

A. Kubilius interviu Lietuvos radijui antradienį teigė, kad jis visų pirma pasisako už teisingus mokesčius.

„Ne vieną kartą esu sakęs, kad matau didelę teisingumo stoką mūsų mokesčių sistemoje. Ir šitas spragas reikia užpildyti tam, kad sistema taptų žymiai teisingesnė. O po to galime galvoti, ar mokesčiai turi būti tokie, ar kitokie.

Mums atrodo, kad žymiai svarbesnis yra nekilnojamojo turto (NT) mokestis, dėl jo yra susitarta ir jis yra įtrauktas į Vyriausybės programą, ir tam skirsime daugiausia dėmesio.

NT mokestis ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) teisingumas panaikinant lengvatas ir spragas yra mūsų šių metų prioritetai“, – sakė Premjeras.

Jo teigimu, tai, kad liberalai nepritaria progresinių mokesčių įvedimui, o dalis konservatorių į juos žiūri palankiai, nesugriaus koalicijos: „Lygiai taip, kaip koalicija nesugriuvo, kai liberalai, nepaisant to, kad mes prieštaravom, pasisakė už mažesnius akcizo mokesčius alkoholiui praėjusių metų pabaigoje“.

Koalicijai priklausančio Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulius yra pareiškęs, kad socialdemokratų siūlomi progresiniai mokesčiai atneš daugiau žalos nei naudos.

Kaip jau buvo skelbta, Seimo Socialdemokratų partijos frakcija įregistravo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, kurias priėmus Lietuvoje būtų įvesti progresiniai mokesčiai. Joms po pateikimo Seime buvo pritarta.

Jei Seimas galutinai patvirtins šias pataisas, pajamos bus apmokestinamos tokiais tarifais: metinių pajamų dalis, neviršijanti 48 tūkst. litų, apmokestinama 15 proc. tarifu; metinių pajamų dalis, viršijanti 48 tūkst. litų, bet neviršijanti 120 tūkst. litų, apmokestinama 33 proc. tarifu; metinių pajamų dalis, viršijanti 120 tūkst. litų, apmokestinama 40 proc. tarifu.

A. Kubilius anksčiau dar yra sakęs, kad socialdemokratų siūlymas dėl progresinių mokesčių kai kur stokoja racionalumo.

„Socialdemokratų siūlymas ties 4 tūkst. litų gaunamų pajamų padaryti mokesčio šuolį nuo 15 iki 33 proc., mano įsitikinimu, nėra labai racionalus. Per didelis skirtumas susidaro“, – aiškino Premjeras.

Lietuvos radijas, lrt.lt