2011 m. kovo 18 d.
„Švyturio“ alaus gamyklos Klaipėdoje profsąjunga sunerimusi, kad daryklą pamažu ir tyliai norima uždaryti.

Gamyklos atstovai sako, kad tokios kalbos nepagrįstos ir tikina ne tik neketinantys atleisti darbuotojų, bet dar ir naujų vasarai įdarbinti, praneša LTV „Panorama“.

Beveik 230 metų skaičiuojančios seniausios šalyje alaus daryklos kieme – sujudimas. Gamykloje išmontuotos alaus brandinimo talpyklos netrukus keliaus į Uteną. Pasak po gamyklą Klaipėdoje ir Utenoje valdančios bendrovės atstovų, tai – normali gamybinė praktika: kad nereikėtų investuoti į naują įrangą, ji perkeliama.

„Talpos yra nenaudojamos, jau 2 metai stovi apytuštės ir nepilnai panaudojamos. Tai kad tuščios nestovėtų, buvo nuspręsta jas perkelti“, – aiškina bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ gamybos direktorius Imantas Čepulis.

Prieš porą metų esą į „Švyturį“ iš Utenos perkelta pilstymo linija, nes gamykla Klaipėdoje daugiausia specializuojasi gamindama pilstomą alų. Tačiau bendrovės profesinės sąjungos atstovai įsitikinę, kad darykla palengva naikinama.

„Šiandien, kai jau išvežami tie įrenginiai, be kurių alaus gamyba neįmanoma tokiais kiekiais, kokiais buvo, yra matoma, kad iš tiesų yra einama įmonės sunaikinimo link. Galbūt tai vyks neskubant, po truputį. Vienais metais truputį, kitais metais truputį, bet ateis laikas, kai pasakys: „O kam čia tą gamykla reikalinga? Mes čia jau nieko nebeturim: dirba du žmonės, penki viršininkai, alaus išverda kibirą, tai gal geriau mes taip ir verdam Utenoj viską“, – nuogąstauja bendrovės „Švyturys“ profesinės sąjungos komiteto pirmininkas Raimondas Tamošauskas.

Daryklos naikinimas, pasak profsąjungos vadovo, prasidėjo prieš trejus metus, nusprendus dalį gamybos iš Klaipėdos perkelti į Uteną. Ten gamyba esą pigesnė, bet bendrovės rezultatai ėmė prastėti. 2007-aisiais uždirbęs daugiau kaip 150 mln. litų grynojo pelno, per pastaruosius trejus metus „Švyturys-Utenos alus“, anot profsąjungos vadovo, negavo 100 mln. litų.

Tuo metu konkurentai rezultatus esą tik gerino: „Kalnapilio-Tauro“ grupės pelnas pastaruoju metu padidėjo beveik du kartus, „Ragutis“ pelną padidino daugiau kaip 50 proc.

Gamyklas Klaipėdoje ir Utenoje valdančio „Carlsberg“ koncerno atstovai sako, kad produkcijos kiekius apkarpė krizė, o profsąjungos teiginius apie galimą vienos gamyklos uždarymą vadina nepagrįstais. Dabar gamykloje dirba apie 90 žmonių.

„Neplanuojame nei atleisti, nei kol kas papildomai priimti. Vasarai, tiesa, priimsim papildomai laikinų darbuotojų“, – kalbėjo I. Čepulis.

„Švyturio-Utenos alaus“ gamybos direktorius tikino, kad šiuo metu jokios gamyklos uždarymo galimybės nesvarstomos. „Tokios galimybės šiuo metu tikrai nesvarstomos. Ir galiu užtikrint žmones, kad tikrai nė vienas nebus atleistas“, – sakė jis.

Vasarai bendrovė sako planuojanti įdarbinti apie pusšimtį žmonių.

Apie įrangos iškėlimą dar rašo:

 

Marija Gabrienė, Irma Janauskaitė

LTV „Panorama”