Lapkričio 25 d., Valensijoje (Ispanija) įvyko Europos maisto, žemės ūkio bei turizmo profesinių sąjungų federacijos (EFFAT) jaunimo konferencija „Kova už jaunų darbuotojų ateitį”.
Šis išskirtinis jaunimo renginys pabrėžė kolektyvinių veiksmų galią sprendžiant iššūkius, su kuriais susiduria jauni darbuotojai visoje Europoje.

Dalyvius sveikino EFFAT generalinis sekretorius Kristjan Bragason ir Jaunimo komiteto pirmininkė Claire Trevor, o generalinio sekretoriaus pavaduotojas Enrico Somaglia išdėstė strateginius prioritetus, pabrėždamas, kad jaunimo įgalinimas profesinėse sąjungose yra kertinis EFFAT vizijos akmuo.

Taip pat kalbėjo Tarptautinės maisto, žemės ūkio, viešbučių, restoranų, maitinimo, tabako ir susijusių darbuotojų profesinės sąjungos (IUF) Jaunimo komiteto prezidentas Uros Milivojevic bei jaunųjų darbuotojų koordinatorius Jonathan Johansson. Kolegos pristatė 2025–2029 m. veiksmų planą, skirtą užtikrinti, kad jauni sektoriaus darbuotojai turėtų stipresnį balsą formuojant politiką, turinčią įtakos jų ateičiai.

Tuo metu Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) konfederalinė sekretorė Tea Jarc pabrėžė, kaip svarbu spręsti mažėjančios narystės profesinėse sąjungose ​​problemas įtraukiant jaunus darbuotojus.

Konferencijoje buvo oficialiai patvirtinta nauja EFFAT Jaunimo komiteto vadovybė. Naujuoju pirmininku išrinktas Istvan Imre („Unite the Union“, JK). Naujiems jaunimo atstovams bus pavesta sukurti strategijas, kurios padės spręsti kylančius iššūkius – nuo ​​nestabilaus užimtumo iki skaitmeninės transformacijos darbo vietoje.

Šiame jaunimo renginyje Lietuvos maistininkų profesinei sąjungai atstovavo jaunimo atstovas iš UAB „Philip Morris Lietuva“ profesinės sąjungos Laurynas Surblys.

„Renginys suteikė platesnį žvilgsnį ne tik į profesinių sąjungų iššūkius, bet ir į darbo vietų sąsają su klimato, technologiniais pokyčiais. Vadinasi, profesinės sąjungos, norėdamos efektyviai spręsti šiandienos jaunų darbuotojų problemas, turi veikti daug platesniame kontekste”, – pastebi L. Surblys.