Balandžio 12 d. kolektyvinis ginčas tarp darbuotojų ir darbdavių įsiplieskė net keturiuose Lenkijoje vekiančiuose „Mondelez International” fabrikuose, po mėnesį trukusių derybų tarp profesinių sąjungų organizacijų ir vadovų. Nepaisant daugybės susitikimų ir intensyvių pokalbių, susitarti nepavyko.

Situacija išskirtinė, nes ginčas yra susijęs su keturiomis iš aštuonių Mondelez gamyklų Lenkijoje: Jankowice, Bielan Wrocławskih ir dviem gamyklomis Skarbimierz.

Įmonės vadovai savo šaltą požiūrį aiškina didelėmis gamybos sąnaudomis ir būtinybe jas mažinti. Be to vadovybė nepateikė kitų gamybos sąnaudų sumažinimo alternatyvų, išskyrus atlyginimų kaštų „karpymą”…

„Ar taupymas darbuotojų atlyginimams, ypač didelės infliacijos sąlygomis, yra geriausia vadybos forma?”, – klausia darbuotojų atstovai ir priduria, kad pasaulinės saldumynų ir užkandžių gamintojos „Mondelez International“ įmonės veikia išties gerai bei pelningai, kaip ne kartą atkreipė dėmesį ir patys įmonių vadovai.

„Padėtis labai dinamiška, ir šiandien sunku prognozuoti situacijos raidą. Tačiau tikimės, kad bus rasti abi puses tenkinantys sprendimai“, – pažymi profesinių sąjungų atstovai.