Tarptautinės darbo organizacijos (TDO)  parengta naujausia Pasaulinė darbo užmokesčio ataskaita rodo, kad pirmą kartą XXI amžiuje realaus darbo užmokesčio augimas sumažėjo iki neigiamų verčių, o atotrūkis tarp realaus našumo augimo ir realaus darbo užmokesčio augimo toliau didėja.

Pavyzdžiui, Europos Sąjungoje realusis darbo užmokestis, palyginus pirmuosius du 2021 ir 2022 m. ketvirčius krito 2,4 proc. Tokio kritimo nebuvo net per 2008 m. ekonominę recesiją.

Šis aštuntasis ataskaitos „Infliacijos ir COVID-19 poveikis darbo užmokesčiui ir perkamajai galiai“ leidimas nagrinėja realaus darbo užmokesčio raidą, pateikiant atlyginimų tendencijų vaizdą visame pasaulyje bei pagal regionus. Ataskaitoje pateikiami faktai apie tai, kaip atlyginimai keitėsi per COVID-19 krizę, taip pat kaip dabartinė infliacija daro įtaką realaus darbo užmokesčio augimui daugelyje pasaulio regionų.

Ataskaitoje analizuojama realaus bendro darbo užmokesčio fondo raida nuo 2019 m. iki 2022 m., siekiant parodyti, kaip skirtingi jo komponentai – užimtumas, nominalus atlyginimas ir infliacija – buvo ženkliai įtakojami COVID-19 krizės metu, o dabar – ir dėl infliacijos poveikio.

Ataskaitoje taip pat nagrinėjami atlyginimų nelygybės ir vyrų bei moterų darbo užmokesčio skirtumo pokyčiai, siekiant atskleisti, kaip COVID-19 galėjo prisidėti prie pajamų nelygybės didėjimo skirtinguose pasaulio regionuose. Leidinyje pateikti empiriniai įrodymai galėtų tapti politinės diskusijos atsigaunant po įvairių krizių pagrindu.

Pažymėtina, kad TDO Pasaulinė darbo užmokesčio ataskaita yra pagrindinė darbo užmokesčio ir darbo užmokesčio nelygybės nuoroda akademinei bendruomenei ir politikos formuotojams visame pasaulyje.

Visą TDO ataskaitą (anglų kalba) galima parsisiųsti pasekus šią nuorodą: https://bit.ly/3X1RQYY

Šaltinis: pramprof.lt