„Atlyginimai nėra infliacijos priežastis. Darbuotojai yra dabartinės krizės aukos ir jų indėlis yra vertingas!”, – pažymi Europos profesinės sąjungos.

Darbuotojų atstovai atkreipia dėmesį, kad darbdaviai, vyriausybės ir Europos Sąjungos (ES) institucijos yra atsakingi ir turi imtis skubių priemonių šiai problemai spręsti.

Tačiau tai nėra tik tuščias reikalavimas – profesinės sąjungos siūlo ir konkrečius žingsnius krizės pasekmėms sušvelninti.

Štai jie:

1. Profesinės sąjungos siekia atlyginimų padidinimo per kolektyvines derybas – tai geriausias būdas pasiekti subalansuotus sprendimus.

2. Siekiame vyriausybių paramos žmonėms, kuriems sąskaitos už energiją yra didelis iššūkis, ypač mažas pajamas gaunantiems šeimų ūkiams.

Teisė į maistą, šiltus namus, energiją ir vandenį yra nediskutuotinos žmogaus teisės ir turi būti saugomos. Būtina uždrausti energijos tiekimo apribojimus namų ūkiams, neišgalintiems sumokėti už šildymą.

3. Kainų viršutinės ribos, ypač sąskaitoms už energiją, yra greitas sprendimas. Visgi, šalia to būtina apmokestinti pernelyg didelį energetikos ir kitų įmonių pelną. Prioritetu turi tapti darbuotojų atlyginimai.

4. Europos profesinės sąjungos prašo nacionalinių ir Europos antikrizinės paramos priemonių, skirtų apsaugoti pajamas ir darbo vietas pramonės, paslaugų ir viešajame sektoriuje, įskaitant SURE tipo priemones, skirtas darbo vietoms, pajamoms apsaugoti ir socialinėms priemonėms, skirtoms įveikti šią krizę.

5. Reformuoti ES energijos rinką, kad ši tarnautų žmonėms. Pripažįstama, kad energija yra viešoji gėrybė. Valstybės investicijos reikalingos, kad būtų pašalintos pagrindinės krizės priežastys, pvz., nepakankamos investicijos į žaliąją energiją ir sektoriaus privatizavimo pasekmės, kurios tik dar labiau pagilina krizę.

6. Profesinės sąjungos turi būti neatsiejama nacionalinių vyriausybių planų dalis, pasitelkiant socialinio dialogo mechanizmus, kurie yra išties veiksmingi ir pasiteisinę praktikoje.

Jeigu ir Jūs pritariate šiam veiksmų planui, savo palaikymą galite pareikšti pasirašant Europos profesinių sąjungų konfederacijos peticiją:
https://action-europe.org/end-cost-living-crisis-increase-wages-tax-profits-0

Parengta pagal etuc.org ir epsu.org informaciją