Žūčių darbe statistika negailestingai auga. Šiais metais darbe jau žuvo 19, o sunkiai sužeisti – net 97 asmenys. Šie skaičiai atspindi tik nelaimes darbo vietoje. Tačiau nelaimingų atsitikimų dėl saugos reikalavimų nepaisymo pasitaiko ne tik darbo vietoje, bet ir namuose. Šią savaitę Šiaulių r. 31 metų vyras užsimušė nukritęs nuo paties statomo namo stogo,  67 metų vyras mirtinai susižalojo elektriniu pjūklu, o 50 metų vyras nuskendo grūduose.

Saugos reikalavimų nesilaikymas dirbant darbus privačioje aplinkoje rodo, kad saugos kultūra vis dar nėra pakankamai aktuali mūsų visuomenėje. Saugos reikalavimų laikymasis dirbant pavojingus darbus turi tapti kasdieniu įpročiu. Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pastebi, kad net atsakingai į saugą žiūrinčių darbdavių įmonėse atsitinka nelaimių, nes patys darbuotojai atsisako paisyti saugos reikalavimų.

„Tokį požiūrį žmonės „parsineša“ ir namo, mat laisvu nuo darbo laiku atlikdami įvairius darbus pasmerkia save sužalojimams, – komentuoja VDI Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas, – tačiau yra ir kita pusė – nepakankamas ugdymo saugos klausimais sprendimų mastas, artimų asmenų netinkami pavyzdžiai kasdienėje aplinkoje suformuoja nesaugaus elgesio įpročius, o dėl to vėliau jau darbo vietoje darbuotojas mano galintis nesilaikyti saugos ir sveikatos reikalavimų, ir tai nulemia sunkias ar net fatališkas pasekmes darbo vietoje. Dar blogiau, kai minėti ugdymo ribotumai ir (arba) įgauta nepakankama arba netinkama asmeninė patirtis lemia įmonių vadovaujančių ir kitų atsakingų asmenų profesinės rizikos vertinimo sampratos ribotumus, o profesinės rizikos veiksnių neįvertinimas – neadekvačių arba nesaugių užduočių paskyrimą pavaldiems darbuotojams, kurie vykdydami patikėtus darbus rizikuoja savo sveikata ir (arba) gyvybe. Toks įvykis jau įvyko ir šią savaitę: žemės ūkio bendrovėje, atliekant grūdų krovimo darbus, tuo pačiu metu du darbuotojai buvo pasiųsti į įrenginį „pakasti grūdus“: vieną jų įtraukė byrantys grūdai ir darbuotojas žuvo.“

Praėjusią savaitę Valstybinėje darbo inspekcijoje (2022 m. spalio 17 d. 8 val. duomenimis) gauta pranešimų, kad darbo metu buvo sunkiai pakenkta 5 darbuotojų sveikatai ir vienas darbuotojas žuvo.

 

Sunkūs sužalojimai

Spalio 7 d. UAB „L. C. F.“ (Marijampolė) gamybinio korpuso patalpoje cukraus gamybos įrenginių operatorius galimai krito atbulomis nuo kėdės ir patyrė stiprų galvos smūgį į plytų sieną bei betonines grindis. Įvykio metu darbuotojas sunkiai susižalojo. Rugsėjo 30 d. UAB „U. A. P.“ (Ukmergės r.), atsitrenkus į bagažinės dangtį, autobuso vairuotojui buvo sunkiai sužalota galva ir nugara.

Rugsėjo 29 d. vykdant Raseinių kultūros centro rekonstrukcijos darbus iš maždaug 1,3 m aukščio, ardydamas sienos pertvarą, nukrito ir buvo sunkiai sužalotas UAB „P. K.“ plataus profilio statybininkas.

Rugsėjo 22 d. UAB „M.“ (Panevėžys) tvirtinant metalinę 11,4 m ilgio, apie 300 kg svorio konstrukciją, t. y. prieš tvirtinant šakiniu krautuvu ją pakėlus į reikiamą aukštį, konstrukcija nuslydo ir parbloškė darbuotoją. Įvykio metu darbuotojas buvo sunkiai sužalotas.

Rugsėjo 15 d. UAB „P. K.“ (Klaipėda) pagalbinis darbininkas statybos objekte nešiojo trinkeles. Darbuotojui pjaunant statybiniu peiliuku trinkelių, sukrautų ant paletės, plastikinę pakavimo juostą, lūžo peiliuko geležtė. Nulūžusi geležtė atsitrenkė į trinkeles ir  atšokusi nuo jų  pataikė ir sunkiai sužalojo darbuotojo akį. Darbuotojas nebuvo užsidėjęs jam išduotų apsauginių akinių.

 

Parengta pagal Valstybinės darbo inspekcijos informaciją