Užimtumo tarnyba praneša, kad į juos kasdien kreipiasi vis daugiau Ukrainos karo pabėgėlių. Jie turi galimybę gauti paslaugas ukrainiečių registracijos centruose, atvykti į klientų aptarnavimo skyrius ar kreiptis specialia telefono linija.

Beveik pusė užsiregistravusių Vilniaus apskrityje turi aukštąjį išsilavinimą. Didžioji dalis jau dabar išreiškė norą dirbti. Apie 90 proc. sudaro moterys, dažniausiai 24-44 metų amžiaus. Populiariausias pageidavimas darbui – pagalbinis darbininkas. Ukrainiečiai norėtų dirbti pardavėjais, pakuotojais, administratoriais, virėjais, automobilio vairuotojais. Yra pageidavimų dirbti pilotais, mokytojais, bendrosios praktikos slaugytojais, tatuiruočių meistrais, kirpėjais ar kosmetologais.

Į Užimtumo tarnybą visoje šalyje jau kreipėsi per 1400 darbo ieškančių asmenų iš Ukrainos. Paskelbus specialų numerį ukrainiečiams, pirmosiomis dienomis Skambučių centras sulaukdavo iki 20 paklausimų. Dabar kasdien kreipiasi daugiau nei šimtas darbo ieškančių ar kitais klausimais norinčių pasikonsultuoti Ukrainos karo pabėgėlių.

Darbdaviai paskelbė daugiau nei 5,2 tūkst. laisvų darbo vietų, kuriose galėtų dirbti nuo karo bėgantys Ukrainos gyventojai. Didžioji dauguma – moterims pritaikytos darbo vietos. Daugiausia jų registruota Vilniaus mieste ir rajone – 1,7 tūkst., Kaune – 775, Klaipėdoje – 238. Tačiau darbdaviai aktyvūs ne tik didžiuosiuose miestuose. Utenoje registruotos 182 laisvos darbo vietos, Trakuose – 144, Neringoje – 116.

Ukrainos karo pabėgėliai gali registruotis Užimtumo tarnyboje ir gauti visas paslaugas, jei yra užsiregistravę Migracijos departamente, naudojasi beviziu režimu, turi Šengeno vizą ar pateikė prašymą išduoti leidimą gyventi Lietuvoje. Užimtumo tarnybos specialistai per vieną darbo dieną pateiks darbo pasiūlymą, konsultuos mokymosi ar persikvalifikavimo klausimais. Kadangi dalis žmonių atvyko be išsilavinimą patvirtinančių dokumentų, jie galės dalyvauti kompetencijų vertinimo ir pripažinimo programose.

Tiems, kurie turi išsilavinimą patvirtinančius dokumentus, bus organizuojamas jų pripažinimas skubos tvarka.

 

UZT inf.

Taip pat primename, kad šiuo metu užsieniečiams, pasitraukusiems iš Ukrainos, taikomos palengvintos atvykimo ir įdarbinimo procedūros Lietuvos Respublikoje.