Balandžio 28-ąją, minimos dvi darbuotojams svarbios datos – Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena bei Tarptautinė žuvusiųjų darbe atminimo diena, kai kalbama ne tik apie darbuotojų saugos ir sveikatos kultūros puoselėjimą, saugią darbo aplinką, bet ir prisimenami bei tylos minute pagerbiami visi žuvusieji darbe.

Su pavojumi sveikatai ir saugai darbe gali susidurti kiekvienas, tai dar kartą parodė ir pandemijos laikotarpis. Dabar, nemažiau nei ankščiau ir, galbūt, net ir daugiau – kiekvienas privalome būti atsakingi už savo sveikatą, skirti jai daugiau dėmesio, žinoti galimas rizikas ir mokėti jų išvengti, o svarbiausia – suprasti savo teisę į tai, nebijoti klausti, jei trūksta informacijos.

Tarp 530 000 COVID-19 mirčių Europos Sąjungoje – tūkstančiai darbuotojų susirgo šia liga darbe. Liūdime dėl jų netekties ir reiškiame užuojautą bei solidarumą artimiesiems. Prisimename ir tuos, kurie per pastaruosius metus mirė nuo su darbu susijusio vėžio ir kitų ligų bei nelaimingų atsitikimų darbe: vien Europoje tokių mirčių yra daugiau nei 100 tūkst.

Nors skiepai teikia vilties, sveikata ir sauga turi išlikti absoliučiu prioritetu ateinančiais mėnesiais ir ištisus metus. Sveikata ir sauga nėra valdžios ar gero darbdavio malonė: sveikata ir sauga darbe yra kiekvieno teisė. Teisė, už kurią reikia kovoti!

Darbdaviai yra atsakingi už akivaizdžios rizikos valdymą, pvz., pavojingų medžiagų poveikį, sunkų kėlimą, taip pat už kitą mažiau pripažintą riziką, pavyzdžiui, su darbu susijusį stresą, priekabiavimą ir patyčias.

Profesinės sąjungos kovoja už geresnę sveikatą ir saugą darbo vietoje ir įstatymuose, siekia griežtesnių darbdavių įsipareigojimų kovojant su stresu, taip pat, Europos profesinės sąjungos siekia, kad Tarptautinė darbo organizacija (TDO) įgyvendintų savo šimtmečio konferencijos sprendimą 2019 m., kad darbuotojų sauga ir sveikata taptų pagrindine teise darbe.

Sveikata ir sauga nėra skirta tik darbuotojų atminimo dienai ar net pandemijai – tai kiekvieno iš mūsų teisė ir gyvenimas – tiesiogine prasme!