Kaip atrodys pasaulio maisto sistema 2045 m.? Būtent šis klausimas yra naujo Tarptautinės tvarių maisto sistemų ekspertų grupės (IPES-Food) ir ETC grupės (tarptautinės organizacijos, skirtos „išsaugoti ir tvariai skatinti kultūrinę ir ekologinę įvairovę bei žmogaus teises“) tyrimo esmė. „Long Food Movement“ nagrinėja dvi labai skirtingas maisto sistemos, žmonių ir planetos ateitis.

  • Pirmasis scenarijus “piešia” siaubingą viziją apie tai, kas nutiks, jei tęsis dabartinis žemės ūkio verslo modelis: maisto sistemos kontrolė vis dažniau pereina prie duomenų platformų, privataus kapitalo įmonių ir elektroninės prekybos milžinų, o dirbtinio intelekto valdomos žemės ūkio sistemos vis labiau kontroliuoja gamybą ir naikina užimtumą.
  • Laimei, ataskaitoje taip pat pateikiama alternatyva: pilietinė visuomenė, įskaitant profesines sąjungas, mobilizuojasi ir kovoja dėl maisto sistemos pertvarkymo, perkeldama 4 trln. USD iš pramoninės grandinės į agroekologiją ir 75% sumažina ŠESD kiekį, taip apsaugodama pragyvenimo šaltinius ir aplinką.

Ataskaitoje daroma ir viena išvada, tam, kad išsipildytų antrasis scenarijus, reikia „naujo planavimo į priekį ir precedento neturinčio bendradarbiavimo sektoriuose”: „Long Food Movement“.

Daugiau informacijos:

A Long Food Movement: Transforming Food Systems by 2045