2021–2030 m. Jungtinių Tautų buvo paskelbti sveiko senėjimo dešimtmečiu , siekiant atkreipti dėmesį į būtinybę imtis visuotinių veiksmų, kuriais būtų pagerintas vyresnio amžiaus asmenų gyvenimas.

Senstanti darbo jėga ir mažėjanti jos pasiūla yra didelė Europos problema – manoma, kad iki 2030 m. 55–64 metų amžiaus darbuotojai sudarys 30 proc. arba daugiau visų dirbančiųjų. Tačiau daug darbuotojų iš darbo rinkos pasitraukia gerokai anksčiau nei sulaukia pensinio amžiaus.

Siekiant sustabdyti šį neigiamą procesą ir ilgainiui padidinti našumą, esminę svarbą turi tvarūs sprendimai, užtikrinantys saugias, sveikas ir sąžiningas sąlygas nuo pat asmens profesinės veiklos pradžios.

Norėdama prisidėti prie šios svarbios srities politikos kūrimo, prieš keletą metų EU-OSHA vykdė projektą, kuris pateikė daug vertingos analitinės informacijos apie strategines kryptis ir iniciatyvas, skirtas senėjantiems Europos darbuotojams.

Susipažinti su projektu ir įvairiais leidiniais galite čia: „Saugesnė ir sveikesnė darbo vieta visoms amžiaus grupėms – senėjančios darbo jėgos sauga ir sveikata“.

Perskaitę 2017 m. paskelbtą duomenų apie senėjimą ir DSS vizualizacijos priemonę , sužinosite, kaip Europos šalys sprendžia darbuotojų saugos ir sveikatos problemas.

Susipažinkite su e. vadovu „Saugi darbo vieta visoms amžiaus grupėms“, kuriame pateikiama praktinė su senėjančia darbo jėga susijusi informacija apie darbuotojų saugą ir sveikatą.

EU-OSHA kviečia padėti stiprinti sveiką darbo praktiką visoms amžiaus grupėms – naudokitės ir dalykitės praktiniais ištekliais, parengtais vykdant 2016–2017 m. kampaniją „Saugi darbo vieta visoms amžiaus grupėms“ 

 

EU-OSHA informacija