Suomijos maisto darbuotojų asociacija SEL ir maisto pramonės asociacija ETL lapkričio 11 d., atsižvelgdami į COVID-19 situaciją, pradėjo išankstines derybas dėl naujų kolektyvinių sutarčių maisto pramonės darbuotojams. Iki pat lapkričio 27 d., praktiškai kiekvieną dieną, bus deramasi dėl penkių visuotinai privalomų kolektyvinių sutarčių: kepyklų, mėsos, pieno, alaus gamybos ir gaiviųjų gėrimų sektorių. Derybose ieškoma sprendimų, atsižvelgiant į susiklosčiusį pandemijos laikotarpį. Pagrindinis siekis – atrasti „tiltą“ kuo efektyviau ir abejoms pusėms palankiau peržengti pandemijos sukeltus padarinius.
Pasaulinė koronaviruso (COVID – 19) pandemija sutrikdė daugelį įprasto gyvenimo aspektų, įskaitant ir darbo procesus. Daugelis įvairių sektorių darbuotojų „stovi” pirmosiose fronto linijose, tam, kad paslaugos ir toliau būtų teikiamos, kiti priversti permąstyti, kaip efektyviai atlikti savo darbo pareigas virtualiai, laikantis saugos nurodymų. Kiekvienas, tiek darbdavys, tiek darbuotojas susiduria su iššūkiais, neapibrėžtumu ir nerimu dėl COVID – 19 pandemijos, turinčios įtakos jų kasdieniam ir ilgalaikiam užimtumui. Todėl derybų dėl kolektyvinių sutarčių svarba tampa vis didesnė įvairiose Europos šalyse, nes būtent kolektyvinė sutartis yra puiki priemonė įtraukti darbuotojus į įmonių priimamus sprendimus, siekiant išbristi iš krizės bei tuo pačiu nepakenkiant nei darbdaviui nei darbuotojui.
Parengta remiantis Suomijos maisto darbuotojų asociacijos SEL inf.