LPSK parengė naujausią aktualių tarptautinių naujienų santrauką. Kviečiame susipažinti. 

Minimali alga. Europos Komisija, siekdama, kad darbuotojams teikiama minimalios mėnesio algos apsauga būtų pakankama, pasiūlė direktyvos dėl adekvačios minimalios algos Europos Sąjungoje projektą. Valstybės galėtų pačios nustatyti kriterijus, bet tarp jų turėtų būti mažiausiai 4 privalomi elementai: 1) MMA perkamoji galia, įvertinant pragyvenimo išlaidas, taip pat mokesčių lengvatas ir socialines išmokas; 2) bendras algų lygis ir jų pasiskirstymas; 3) darbo užmokesčio augimo tempas; 4) darbo produktyvumo pokyčiai. Daugiau – čia (liet.), ETUC pozicija – čia (angl.), pasiūlytas direktyvos tekstas – čia (angl.).

  • Skaidrumas. Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) ėmėsi neįprasto žingsnio, protestuodama dėl Europos Komisijos delsimo paskelbti direktyvos dėl skaidraus darbo užmokesčio pasiūlymą. Siekiant pagreitinti procesą, ETUC užsakė Europos darbo teisės ekspertus parengti teisiškai tvirtą direktyvos projektą (angl.), kuriuo gali pasinaudoti EK. Daugiau informacijos rasite čia (liet.).
  • Baltarusija. Po solidarumo kampanijos kalinti Baltarusijos profesinių sąjungų aktyvistai paleisti į laisvę. Vaizdo įrašą apie tai ir jų situacijos vertinimą Baltarusijoje žiūrėkite čia (rus./angl.) Vis tik padėtis nėra gera – prieš režimą protestuojantys darbuotojai spaudžiami, atleidžiami bei patiria represijas (oficialų pareiškimą rasite čia). Pridėtina, kad Europos žurnalistų federacija taip pat išreiškė palaikymą kolegoms Baltarusijoje ir pasmerkė prieš žiniasklaidą naudojamas represijas. Daugiau – čia (angl.).
  • Klimato kaita. Europos profesinių sąjungų konfederacija priėmė rezoliuciją dėl naujos ES prisitaikymo prie klimato kaitos darbo pasaulyje strategijos. Tarp pagrindinių nuostatų yra šios: nauja strategija turėtų būti teisiškai privaloma, o ne rekomendacinė; joje būtina skirti daugiau dėmesio socialinei plotmei; į procesus būtina įtraukti darbuotojus ir profesines sąjungas; būtina saugoti darbo vietas ir užtikrinti darbuotojų sveikatos apsaugą; svarbu didinti išlaidas viešosioms paslaugoms bei prireikus garantuoti tinkamą socialinę apsaugą, bei kita. Visas dokumentas – čia (angl.).
  • PERCLapkričio pradžioje įvyko Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos Visaeuropinio regiono valdybos Moterų mokykla. Tarp svarbiausių temų – moterų darbas pandemijos priešakyje bei kova su prievarta ir priekabiavimu darbo pasaulyje. Daugiau apie tai skaityti bei svarbiausius susitikimo dokumentus rasti galite čia (angl.).
  • Youtube organizuojasi. Turinio kūrėjai, uždirbantys iš talpinamų video „Youtube“ platformoje, ėmė reikalauti daugiau teisių ir geresnio „Youtube“ informavimo apie pokyčius bei galimybės dėl jų diskutuoti. Taip dirbantiems kūrėjams pavyko susiburti į tarptautinę sąjungą, o po kurio laiko ji suvienijo jėgas su stipria profesine sąjunga Vokietijoje IG Metall jau turėjusia iniciatyvų, susijusių su e. platformų darbuotojais. Išsamiai apie šią istoriją skaitykite čia (angl.).

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos informacija