Kovo 5 d. Druskininkuose įvyko Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) tarybos posėdis. Pirmąjį pranešimą skaitė ekonomistas Vaidas Navickas. Jis pasidalino savo įžvalgomis iš ekspertų diskusijos mokesčių klausimais prezidentūroje.

Ekonomisto manymu, prezidento Gitano Nausėdos idėjos, iš kur padidinti biudžeto pajamas (kapitalo, didelių individualios veiklos pajamų apmokestinimas, šešėlis), yra sveikintinos, tik jis suabejojo, ar to pakaks. Kad būtų įgyvendinti G. Nausėdos planai per penkerius metus perskirstymą per biudžetą padidinti iki 35 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP), reikia sugeneruoti 2,5 mlrd. eurų.

Vėliau pranešimą apie organizacijos veiklos kryptis 2020 m. skaitė LPSK pirmininkė Inga Ruginienė. Ji pasidžiaugė, kad narystė, nors ir nežymiai, bet auga, pagyrė organizacijas, kurios pagausėjo labiausiai: Švietimo ir mokslo, Valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesines sąjungas bei Lietuvos žurnalistų sąjungą. Pirmininkė apžvelgė suvažiavime priimtą dokumentą apie organizacijos veiklos prioritetus, pakomentavo, kas konkrečiai daroma, dėl kai kurių nuostatų įvyko diskusija.

Posėdyje taip pat išklausyta LPSK moterų centro (pirmininkė Irena Petraitienė), revizinės komisijos (pirmininkas Žydrūnas Mineikis) ataskaitos, patvirtintas LPSK praeitų metų sąmatos vykdymas bei šių metų sąmata.

Kitą dieną įvyko diskusija apie kolektyvinių sutarčių turinį. Pagrindinį pranešimą skaitė Vilniaus miesto socialinės paramos centro profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Melianienė, o vėliau įvyko diskusija apie derybų valstybiname ir privačiame sektoriuose specifiką.

 

LPSK inf.