Jau kitą savaitę Vyriausybės rankas pasieks 2020 metų biudžeto projektas. Finansų ministerija taip pat nesnaudė, pirmadienį pateikė šūsnį naujų mokestinių pasiūlymų, kurie, beje, beveik visi siūlo didinti pagrindinius mokesčius. Nesutinkantiems ir turintiems pastabų…5 DIENOS…jas išsakyti. Sprendžiant, pagal diskusijoms duotą laiko tarpą, panašu, kad misterija, net nemano, kad yra čia ką bediskutuoti.

Planuojama, kad jau nuo kitų metų gyventojams didės pajamų, žemės, nekilnojamojo turto mokesčiai, didės akcizai degalams, alkoholiniams gėrimams ir tabako produktams, atsiras nauji mokesčiai lengviesiems automobiliams ir mikroautobusams.

Dar praėjusių metų birželį LPSK kreipėsi į Vyriausybę ir Prezidentę, išreikšdama poziciją dėl Vyriausybės, šiuo metu jau galiojojančių, mokesčių ir pensijų reformų įstatymų projektų. Jau tuomet buvo akivaizdu, kad pertvarka pasikreips abejotina linkme ir bus naudinga tik dideles pajamas gaunantiems šalies gyventojams.

Tuomet,kalbėdami apie mokesčių reformą atkreipėme dėmesį ir į tai, kad gyventojų pajamų mokestis (GPM) mažinamas plečiant NPD, nors valstybės pajamos ir taip nepakankamos; daliniai progresiniai GPM tarifai įvedami tik darbo užmokesčiui, o reikėtų daugiau apmokestinti ne darbo pajamas; „Sodros“ bazinė pensija perkeliama į Valstybės biudžetą, bet jo mokesčių bazė neplečiama ir nenumatoma didinti bazinės pensijos finansavimo (LPSK pareiškimas). 

Visi siūlomi minėti mokesčių pakeitimai reiškė mažesnes valstybės pajamas. O trumparegiškos, į rinkimus orientuotos, politikos dėka, mokestinė našta panašu, jog pamažu vis labiau guls ant visuomenės pečių. 

Apmaudu, kad už visa tai eilinį kartą sumokės apgauti mokesčių mokėtojai – tie, kuriems žadėta, kad po mokesčių reformos pagaliau mokesčių sistemoje įsigalios tvarka.

 

Parengta remiantis LPSK ir LMP inf.