Vakar Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vykusioje Trišalėje taryboje profesinių sąjungų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai pabaigė svarstyti naująjį Darbo kodeksą. Visgi, susitarti pavyko ne dėl visko, buvo užfiksuotos skirtingos atstovų pozicijos.

Kompromisas rastas tik kalbant apie terminuotų sutarčių taikymą, darbo laiko režimą, budėjimo, viršvalandžių, darbo švenčių ir poilsio dienomis nuostatų. 

Socialinių partnerių ir Vyriausybės atstovai sutarė, kad terminuotas sutartis bus galima taikyti ir nuolatinio pobūdžio darbui, be ne ilgiau kaip 2 metams tai pačiai funkcijai vykdyti, skaičiuojant ir paeiliui einančias kelias terminuotas darbo sutartis. Paeiliui einančiomis terminuotomis darbo sutartimis bus laikomos tos sutartis, tarp kurių yra ne ilgesnis nei dviejų mėnesių tarpas.

Posėdyje taip pat pritarta darbo laiko režimo nuostatoms, kad esant suminei darbo laiko apskaitai, darbo laiko apskaitos laikotarpis bus trys mėnesiai, taikant 48 val. apribojimą per savaitę, ir sutarta dėl darbo laiko režimo ypatumų dirbantiems naktį. Nuspręsta, kad budėjimas namuose gali trūkti ne ilgiau kaip vieną savaitę per keturias savaites – anksčiau buvo siūlomos dvi savaitės budėjimo.

Pasiektas susitarimas ir dėl viršvalandžių. Viršvalandžiai ribojami iki 180 val. per metus, tačiau kolektyvinėse sutartyse šalys gali sutarti dėl didesnio viršvalandžių kiekio. Taip pat nuspręsta, kad pietų pertrauka darbuotojams turės būti suteikiama ne vėliau kaip po 5 val. darbo. Nustatyta, kad bendra poilsio diena yra sekmadienis, o dirbti švenčių ir poilsio dienomis galima tik su darbuotojų sutikimu, pagal suminę darbo laiko apskaitą arba jei dėl to šalys sutaria kolektyvinėje sutartyje. Darbuotojų atstovai taip pat galės pasinaudoti dviejų dienų apmokamomis mokymosi atostogomis per metus.

Akivaizdu, jog norint suderinti likusius probleminius klausimus, reikėtų dar kelių posėdžių, tačiau dėl Vyriausybės daromo spaudimo panašu, kad dėl iki šiol nesuderintų klausimų turės apsispręsti socialinį modelį svarstysiantis Seimas.

 

 

Sudaryta remiantis socmin.lt inf. ir kt.