Penktadienį, rugpjūčio 21 d., Utenoje vyko vienos iš pirmaujančių Lietuvos gėrimų pramonės įmonių „Švyturys-Utenos alus” (priklauso “Calsberg Group”) kolektyvinės sutarties priėmimo konferencija.

Šalims pavyko sutarti dėl aiškių darbo apmokėjimo nuostatų,  kintamos darbo užmokesčio dalies įtraukimo į pastovią užmokesčio dalį, gero socialinio paketo ir t.t.

Profesinės sąjungos nuomone tokia kolektyvinė sutartis galėtų būti pavyzdžiu kitoms Lietuvos įmonėms. 

Kolektyvinės sutarties nauda neabejotina. Darbo kodeksas, kiti įstatymai ir teisės aktai negali sureguliuoti visų darbo teisinių santykių, apimti įmanomų situacijų. Dėl to darbo santykių dalyviams suteikiama puiki galimybė per kolektyvinę sutartį patiems susitarti dėl tam tikrų darbo, socialinių, ekonominių sąlygų ir neretai jas pagerinti bei suderinti tarpusavio santykius. Kolektyvinių sutarčių praktika sėkmingai taikoma Skandinavijos šalyse. Čia KS pagrindinis atspirties taškas profesinėms sąjungoms ir darbdaviams derantis dėl darbo sąlygų.

UAB “Švyturys-Utenos alus” galiojanti KS veikė nuo 2008 m. ir buvo daug kartų taisyta ir pildyta. Dabartinė sutartis galios iki 2017 m. balandžio, bet galės būti pratęsta dar dviems metams. 

Kiekvienas įmonės darbuotojai jau eilę metų gauna kolektyvinės sutarties kopiją ir gali prireikus daug lengviau išsiaiškinti darbovietėje kylančius klausimus.

 

  

 

LMP inf.