Naivu tikėtis, kad atsirastų žmogus, kuriam nepatinka gauti darbo pasiūlymą. Vis dėlto džiaugsmas, užliejęs dėl naujo darbo dažnai užgožia darbuotojo susirūpinimą ir naujo darbo užmokesčio dydžio kritišką įvertinimą, rašo businessinsider.com.

 Vis dėlto derybos dėl atlyginimo dydžio neturėtų būti labai komplikuotas uždavinys. Naujienų portalas įvardija dažniausias darbuotojų daromas klaidas, dėl kurių nepavyksta suderėti su darbdaviu dėl norimos sumos.

 1. Būti nepasiruošusiam

 Pokalbio metu darbdavys jūsų tikrai paklaus, kokio atlyginimo dydžio jūs tikitės. Jūs privalote gerai pagalvoti ir apsibrėžti sumą, kadangi priešingu atveju rizikuojate būtų nuvertintas. Kaip galite derėtis nežinodami, dėl ko deratės? Naujienų portalas pataria pirma padaryti namų darbus prieš susitinkant su darbdaviu ir pasižiūrėti, kiek paprastai mokama konkrečios profesijos darbuotojui.

 2. Leisti darbdaviui siūlyti jums tokį atlyginimą, kurio dydis siejasi su jūsų buvusiais darbo užmokesčiais

Svarbu atminti, kad jūsų dabartiniam darbdaviui neturėtų rūpėti, kokį atlyginimą jūs gaudavote anksčiau. Jeigu pokalbio metu pastebite, kad darbdavys pradeda klausinėti apie praėjusių darboviečių atlyginimų dydžius, pasistenkite diplomatiškai pakeisti pakeisti pokalbio temą. Jeigu vis dėlto, nepavyksta to padaryti, paminėkite, kad praėjusioje darbovietėje gavote mažesnį atlyginimą, nes jums rūpėjo kažkokia misija arba praėjusioje darbovietė tiesiog labai norėjote patobulinti tam tikrus įgūdžius, kurie jums pravers ir naujojoje darbo vietoje.

Vis dėlto pokalbio metu per daug nenukrypkite į kalbas apie praeitį. Kalbėkite tiksliai, kokie yra jūsų lūkesčiai šiuo metu.

3. Meluoti apie buvusio atlyginimo dydį

Dažnai yra manoma, kad naujajam darbdaviui sakant, kad anksčiau jums uždirbant daugiau nei iš tikrųjų, tuomet jis, norėdamas išlikti patrauklus, pasiūlys dar daugiau. Tačiau businessinsider.com įspėja, kad dažnai darbuotojai realiai neįvertina savo galimybių, užsiprašo per daug.

Darbdavys nėra kvailas. Jeigu suma atrodys pernelyg didelė, pastarajam gali kilti įtarimų ir jis gali patikrinti, kaip buvo iš tikrųjų.

Pavyzdžiui, susisiekti su jūsų ankstesne darboviete ir paklausti, kokią algą gavote. Tada ne tik atsidursite nepatogioje situacijoje, tačiau darbdaviui pasirodysite melagis, kuriuo sunkiai galima pasitikėti.

4. Pasakyti darbdaviui intervalą, kuris jus tenkina

Jeigu jūsų paklausė, kokio dydžio atlyginimo jūs norite ir nurodysite pageidaujamą intervalą, būkite tikras, kad darbdavys jums pasiūlys mažiausią to intervalo skaičių. Taigi, jeigu jau renkatės – darykite tai tik labai gerai apgalvojęs (-usi).

 

 

ekonomika.lt inf.