Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė pasirašė ir Vyriausybei pateikė nutarimą dėl mažiausiai uždirbančių kvalifikuotų darbuotojų tarnybinių atlyginimų minimalių dydžių didinimo. Taip siekiama viešajame sektoriuje sumažinti darbo užmokesčio skirtumą tarp vadovų ir mažiausią darbo užmokestį gaunančių darbuotojų.

„Atsigaunant ekonomikai būtina nuosekliai didinti viešojo sektoriaus, biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimus, kad sumažėtų darbo užmokesčio skirtumas tarp didžiausias pajamas gaunančių vadovų ir mažiausiai uždirbančių kvalifikuotų darbuotojų. Be to, padidinę minimaliąją mėnesio algą kartu turime užtikrinti, kad kvalifikuotų darbuotojų tarnybiniai atlyginimai nesusilygintų su nekvalifikuotų darbuotojų atlyginimais“, – pabrėžė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Priėmus šį nutarimą, bus suteikta galimybė labiau įvertinti darbuotojų kvalifikaciją, darbo sudėtingumą. Nutarime tarnybinių atlyginimų schemų minimalūs koeficientai didinami nuo žemiausios kvalifikacijos darbininko pareigybės į viršų vidutiniškai po 5 procentus tarp pareigybių. Tai reikštų, kad specialisto su aukštuoju universitetiniu išsilavinimu minimalus tarnybinio atlyginimo schemos koeficientas didės nuo 2,5 iki 9,2 procento; specialisto, su aukštesniuoju išsilavinimu – atitinkamai nuo 1,1 iki 6,5 procento; tarnautojo – nuo 3,8 iki 4,7 procento. Taip pat padidės mažiausiai apmokamų visų pareigybių darbuotojų minimalūs tarnybiniai atlyginimai.

Nutarimo įgyvendinimui iš valstybės biudžeto pagal preliminarius skaičiavimus 2015 metais darbo užmokesčiui padidinti buvo skirta apie 24,6 mln. eurų per 10 mėnesių. Nutarimas turi įsigalioti nuo 2015 m. kovo 1 d.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija