Vyriausybių ir verslo lyderiai jau keliauja į sausio 21 d. Davose prasidedantį pasaulio ekonomikos forumą, kuriame bus kalbama apie „naująjį pasaulio kontekstą“, tuo tarpu darbo žmonės jame ignoruojami.

„Pasaulio klestėjimas priklauso nuo darbuotojų, tačiau jie vis dar jaučiasi bejėgiai“, – sako Jyrki Raina (nuotr.), tarptautinės profsąjungos IndustriALL generalinis sekretorius, dalyvausiantis Davose Forumo susitikimuose.

Naujajame pasaulio kontekste darbo žmonės vis labiau atskiriami nuo verslo struktūrų ir korporacijų. Darbo užmokestis mažėja, o įmonių pelnai ir generalinių direktorių atlyginimai toliau sparčiai kyla. Tai kursto nepasitikėjimą daugianacionalinėmis kompanijomis ir vyriausybių galimybėmis jas kontroliuoti. „Šimtai milijonų žmonių vargsta gaudami skurdžius atlyginimus. Tai gali sukelti neramumus, kurie pakenks verslui“, – priduria J.Raina.

IndustriALL, atstovaujanti 50 milijonų darbuotojų visame pasaulyje, kovoja už normaliai gyventi leidžiančius atlyginimus visiems darbuotojams, už pajamų nelygybės sumažinimą, ekonomikos augimą ir naujų darbo vietų kūrimą.

Tik kelios tarptautinės korporacijos pripažino, kad darbo užmokesčio lygis daugelyje besivystančių šalių yra netvarus. Štai kodėl IndustriALL dirba su pasauliniais mados prekinių ženklų gamintojais, tokiais kaip H&M ir „Inditex“, kad šie mokėtų padorius atlyginimus darbuotojams, gaminatiems jų tiekimo tinklams.

Visame pasaulyje stabilus užimtumas yra keičiamas laikinomis, nesaugiomis darbo vietomis su mažu darbo užmokesčiu, be karjeros perspektyvų ir socialinių garantijų. Ypač jauniems žmonėms kaip niekada sunku rasti orų ir saugų darbą.

„Jūs negalite kurti ekonomikos, kurios pagrindas skurdus darbo užmokestis ir nesaugios darbo vietos, – sako J. Raina. – Viską apimanti ir tvari pasaulinė plėtra priklauso nuo konstruktyvių santykių tarp verslo ir darbuotojų. Profesinės sąjungos yra būtinos siekiant užtikrinti teisingą pramonės vaisių paskirstymą ir turi būti laikomos verslo partneriu, o ne konkurentu“.

Kad pasiektų šią pusiausvyrą, IndustriALL dirba su daugianacionalinėmis kompanijomis. Organizacija turi tarptautinių susitarimų su 43 daugianacionalinėmis bendrovėmis, įskaitant Pasaulio ekonomikos forumo pramonės partnerius „GDF Suez“, „Siemens“, „Volkswagen“ ir „Statoil“, ir taip siekia apsaugoti darbuotojų interesus visuose tarptautinių bendrovių operacijų ir tiekimo tinkluose.

„Pasaulyje, kuriam gresia klimato kaita, darbuotojai ir skurdžiausia visuomenės dalis yra labiausiai pažeidžiami“, – sako generalinis sekretorius. IndustriALL ragina valstybių ir verslo lyderius Davose pabusti ir imtis veiksmų, kad būtų sustabdytas pasaulinis atšilimas, kol dar nesusidūrėme su katastrofišku išteklių užgrobimu ir taip nykstančiame pasaulyje.

Forumas vyks Šveicarijos slidinėjimo kurorte Davose sausio 21-24 dienomis, jame dalyvaus 300 valstybių ir vyriausybių vadovų bei narių, 1,5 tūkst. verslo lyderių iš daugiau kaip 140 šalių.

Šiemet į forumą pakviesta ir Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, jame ji ketina kalbėti apie pasaulinę energetikos geopolitiką bei pristatyti Lietuvos energetinę nepriklausomybę.

PN informacija, http://www.lprofsajungos.lt