2014 m. rugsėjo 22 d.
ImagePenktadienį Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius pieno gamintojus ir perdirbėjus pakvietė į pasitarimą, kuriame diskutuota apie priemones siekiant kainų stabilizavimo pieno sektoriuje, nuostolių kompensavimą, aptarti naujų rinkų paieškos klausimai.
 

 

Pasitarimo metu žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė informavo, kad siekiant palaikyti žemdirbių pajamas jau spalio viduryje ketinama pradėti mokėti dalį pereinamojo laikotarpio nacionalinės paramos už pieną, gyvulius ir pasėlius už 2014 m. Šią savaitę ministrų kabinetas posėdyje patvirtino nutarimą, kuriuo įsipareigojama iš viso pereinamojo laikotarpio nacionalinei paramai už 2014 m. iš valstybės biudžeto skirti 117 mln. litų.

Pasitarime taip pat diskutuota apie Europos Sąjungos (ES) nuostolių kompensavimo priemones. Žemės ūkio ministerija įvertino ir artimiausiu metu pateiks Europos Komisijai ataskaitą apie žemdirbių patirtus nuostolius. Rugsėjo 11-12 dienomis Lietuvoje lankęsis ES žemės ūkio komisaras Dacianas Ciolosas yra pažymėjęs, jog ketinama atsižvelgti į Lietuvos prašymą nuostolius kompensuoti proporcingai. 

Be to, Lietuva Europos Komisijai yra pateikusi prašymą mokėti padidintas avansines tiesiogines išmokas žemdirbiams. Avansinis mokėjimas turėtų siekti iki 70 proc. Tai nebūtų nuostolių kompensavimas, tačiau numatytų tiesioginių išmokų paankstintas išmokėjimas, kuris leistų bent iš dalies subalansuoti apyvartines lėšas.

LRV informacija