2014 m. balandžio 23 d.
Vakar Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius Seime pristatė Vyriausybės 2013 m. veiklos ataskaitą. Pasak premjero, tarp svarbiausių praėjusių metų darbų – sėkmingai startavusi daugiabučių renovacija, tapusi postūmiu statybų verslo atsigavimui, pradėta struktūrinė šilumos ūkio pertvarka ir strateginių energetikos projektų įgyvendinimas.

 
„Europos Rytuose kylant saugumo grėsmėms, ypatingą svarbą įgauna mūsų strateginių energetikos objektų savalaikė statyba. Tai pamatas mūsų šalies saugumui ir ekonominės nepriklausomybės stiprinimui“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas, pabrėždamas, kad visi strateginiai energetikos projektai įdėmiai prižiūrimi ir vykdomi laiku. 

Pristatydamas svarbiausius praėjusių metų darbus, premjeras atkreipė dėmesį į ekonomikos augimą lėmusius Vyriausybės sprendimus. 

„Pradėjome ryžtingą Daugiabučių namų atnaujinimo programą visose savivaldybėse, kad taupiau naudotume šildymo energiją, o gyventojai mažiau mokėtų už suteiktas paslaugas. Ties renovacijos užduotimi suklupo ir nesėkmę patyrė ne viena buvusi Vyriausybė. Mes pasiūlėme žmonėms patrauklesnius gyvenamųjų namų modernizavimo ir finansavimo modelius“, – sakė Ministras Pirmininkas. 

Pasak Vyriausybės vadovo, sėkmingai startavusi daugiabučių namų renovacijos banga iš sąstingio išjudino statybų verslą, išsiveržusį į lyderių gretas – pernai statybos darbų atlikta 11,3 proc. daugiau nei 2012 metais. Be to, per vienerius metus namų buvo atnaujinta daugiau negu per dešimtmetį, o finansų ekspertų vertinimu, šiemet ir kitąmet renovacijos darbai Lietuvos BVP augimą kilstels po maždaug 0,3 procento.

Premjero teigimu, įvertinus didžiulį potencialą turinčių energijos išteklių – biomasės – panaudojimo galimybes šilumos ir energijos gamybai, pradėta struktūrinė šilumos ūkio pertvarka. „Tai beveik ketvirtadaliu atpigins šilumos kainas vartotojams, padės plėtoti su biomase susijusias pramonės šakas, sukurs naujas darbo vietas ir pagaliau „atriš“ Lietuvą nuo gamtinių dujų monopolio Rytuose“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas. Premjeras pabrėžė, kad aktyvūs Vyriausybės veiksmai skatinant šilumos ūkiuose naudoti daugiau biokuro, tobulinama šilumos tiekimo reguliavimo ir kontrolės sistema jau leido atpiginti šilumą – per praėjusius metus vartotojai mokėjo vidutiniškai 10 proc. mažiau. 

„Šie ir visi kiti Vyriausybės sprendimai, didinantys namų ūkių vartojimą, tapo pagrindiniu šalies ekonomikos augimo veiksniu. (…) Tarptautinis valiutos fondas (TVF) savo išvadoje taip pat įvertino gerus Lietuvos ekonomikos rodiklius. Tarp teigiamų pokyčių pažymėta atsigaunančios investicijos, didėjantis darbo vietų skaičius. Išvadoje akcentuojama, kad vidaus paklausa skatino ūkio plėtrą, eksporto rodikliai per praėjusius metus nesuprastėjo, nepaisant sudėtingos situacijos užsienio rinkose“, – sakė Ministras Pirmininkas ir pabrėžė, jog TVF Lietuvą laiko tinkamai pasirengusia įsivesti eurą. 

Anot Vyriausybės vadovo, tvarų ekonomikos atsigavimo procesą atspindi ir investicijos. Statistikos departamento duomenimis, pernai materialinės investicijos šalyje, palyginti su 2012 metais, išaugo 12,3 procento. Praėjusiais metais taip pat pavyko pastebimai – 4,8 procentinio punkto – sumažinti jaunimo nedarbą, pagerėjusi bendra šalies ekonominė-socialinė padėtis padėjo sumažinti ir emigracijos srautą.  

„Tai laikau itin svarbiu reiškiniu, nes darbingiausius savo žmones prarandanti šalis patiria tiesioginį poveikį ne tik dabarties ekonominiams ir socialiniams procesams, bet ir ateities visuomenės gyvenimo kokybei, jos raida. Todėl ypatingą dėmesį kreipiame regionų politikai ir toms savivaldybėms, kuriose per lėtai atsigauna verslas, išlieka palyginti aukštas nedarbo lygis“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas. 

Premjeras pasidžiaugė, kad į Vyriausybės inicijuojamą regionų gaivinimo projektą aktyviai įsitraukė įtakingos darbdavių, investuotojų, verslo organizacijos. 

„Lietuvos žmonėms šiandien kyla daug klausimų, kaip gyvensime rytoj, kokie bus mūsų santykiai su kaimyne Rusija, kurioje nemažai interesų turi mūsų verslas ir su kuria nuosekliai siekėme gerinti santykius. Laikysimės racionalios, bet principingos politikos. Užtikrinu, kad Lietuvos Vyriausybė gins Lietuvos verslo interesus, pasirinkusius Rytų Europos kryptį, tačiau ir patys verslininkai turi įvertinti šios pelningos rinkos rizikas“, – kalbėjo premjeras ir atkreipė dėmesį, kad matydamas galimas grėsmes eksportuojančiam verslui, ministrų kabinetas deda pastangas sparčiau diversifikuoti eksportą, ieškoti naujų rinkų. 
 
Su visa Vyriausybės 2013 m. veiklos ataskaita galite susipažinti ČIA.