profesijos2.jpg
2014 m. sausio 3 d.

profesijos2.jpg

Žuvę kirtavietėse, statybvietėse, įtraukti judančio transporterio, prispausti autokrautuvo, metalinės konstrukcijos, patyrę elektros traumas, mirtinai sužaloti žemės nuošliaužos – tai ne žinios iš „karštųjų taškų“; tai informacijos Valstybinėje darbo inspekcijoje pernai gautuose pranešimuose apie 58 žuvusius darbe ir apie 137 sunkiai traumuotus darbuotojus. Vien per paskutinį praėjusių metų mėnesį 13 šalies šeimų išgyveno skausmą ir netektį, nesulaukę grįžtančių iš darbo sveikų savo artimųjų.


Daugiausiai sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe įvyko vykdant statybos, remonto darbus, tarp jų ir aptarnaujant, remontuojant elektros įrenginius, tinklus; taip pat remontuojant technines priemones bei atliekant sandėliavimo, pakrovimo, iškrovimo darbus.

Tirdami nelaimingus atsitikimus darbe Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriai dažniausiai konstatuoja, kad nelaimių buvo galima išvengti, jei darbai būtų tinkamai organizuoti ir vykdyti, jei darbo priemonės būtų atitikusios saugos ir sveikatos reikalavimus, jei būtų gerai organizuota saugos ir sveikatos darbe vidinė kontrolė, o darbuotojai būtų vykdę jiems privalomus saugos reikalavimus. Apie aplaidžią vidaus tvarką akivaizdžiai liudija ir tai, kad apie 17 proc. visų žuvusiųjų darbe ir apie 10 proc. sunkai sužalotųjų buvo neblaivūs. 

Apžvelgiant nelaimių darbe pamokas, ypač pabrėžtina, kad iki šiol kelia nerimą atvejai, kai darbuotojams leidžiama dirbti neįsitikinus, kad jie darbus galės atlikti saugiai – tai tolygu pasiuntimui į mirtį.

VDI informacija