2013 m. lapkričio 11 d.
Nepatenkintos mažais atlyginimais ir kol kas nematydamos Vyriausybės siekio rimtai spręsti susikaupusias problemas, kultūros, socialinius darbuotojus, teisėsaugos pareigūnus vienijančios profesinės sąjungos svarsto apie protesto akcijas. Pirmasis mitingas jau suplanuotas – po mėnesio jis vyks prie Seimo rūmų.

Ne kartą mažomis algomis besiskundusių bibliotekininkų, muziejininkų, kultūros centrų ir socialinių darbuotojų, teisėsaugos pareigūnų kantrybė baigia išsekti. Kol kas Vyriausybė neįgyvendina visų jiems duotų pažadų didinti darbo užmokestį, nes po Konstitucinio Teismo (KT) nutarimo į prieškrizinį lygį nuspręsta grąžinti dalį teisėjų, politikų, valstybės tarnautojų atlyginimų. Sunkiausiai besiverčiantys biudžetininkai pasijuto nuskriausti, o juos vienijančios profsąjungos rengiasi įvairiems protestams, galvojama net streikuoti.

Vieniems davė, kitiems neliko

Pirmąją protesto akciją inicijuoja Lietuvos kultūros darbuotojų profsąjungų federacija. Jos pirmininkė Aleksandra Leparskienė pasakojo, kad Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijoje nuspręsta prie Seimo mitinguoti gruodžio 5 dieną. Prie šios akcijos prisidės ne tik kultūrininkai, bet ir kitų sričių darbuotojai. A.Leparskienės teigimu, prastoje padėtyje taip pat yra atsidūrę policininkai, ugniagesiai, socialinės srities darbuotojai, aukštųjų mokyklų dėstytojai.

Ji pažy­mėjo, kad valdžios sprendimas grąžinti dalį valstybės tarnautojų, politikų, teisėjų atlyginimų į prieškrizinį lygį labai papiktino žmones ir buvo „paskutinis lašas kantrybės taurėje“. A.Leparskienės nuomone, buvo galima rasti geresnį ir teisingesnį būdą, kaip įgyvendinti KT sprendimą, kad lėšų biudžete būtų pakakę ir mažiausiai uždirbančių biudžetininkų algoms pakelti. Dabartiniai valdžios veiksmai, anot profsąjungos lyderės, prasilenkia su morale ir sveiku protu. „Prieš rinkimus važinėjo autobusiukai su šūkiu „Svarbiausia – žmogus“, o dabar, kai pinigus išsidalijo, žmogui neliko“, – socialdemokratams įgėlė ji.

Per protestą profsąjungų atstovai ketina reikalauti didinti minėtų sričių darbuotojų atlyginimus, taip pat tinkamai sutvarkyti darbo užmokesčio sistemą. A.Leparskienė priminė, kad premjeras Algirdas Butkevičius didinti algas kultūrininkams yra žadėjęs keturis kartus. Jos teigimu, iš pradžių žadėti 62 mln. litų dabar aptirpo iki 20-25 mln. litų.

Prašo atsigręžti į žmones

Galimybę prisidėti prie šio ir kitų protestų svarstys ir Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija. Tai LŽ tvirtino jos pirmininkė Loreta Soščekienė. Ji pabrėžė, kad ugniagesių, policijos pareigūnų atlyginimai yra maži. „Protestas reikalingas tam, jog Vyriausybė pagaliau suprastų, kad reikia atsigręžti į žmones, kurie ketverius metus buvo susiveržę diržus, ir galbūt reikia sagtį atleisti“, – aiškino L.Soščekienė.

Kitų metų valstybės biudžete numatytos papildomos lėšos policijai. Tačiau, L.Soščekienės teigimu, kalbėti apie atlyginimų didinimą, kol biudžetas nepatvirtintas, sudėtinga. „Šiandien pažadai yra, rytoj jų gali nebūti. Paprastai, jeigu ministras iš ryto pažada atlyginimus didinti, tai po pietų premjeras pasako, kad ministras buvo šiek tiek neteisus arba paskubėjo. Tikėti tuo, kas sakoma viešojoje erdvėje, būtų naivu, – tvirtino ji. – Po KT sprendimo atlyginimai atkuriami tiems pareigūnams, valstybės tarnautojams, kurie gavo didesnį darbo užmokestį – aukštesnei grandžiai. Žemesnei grandžiai, taip pat kultūros darbuotojams, mokytojams, atlyginimai visiškai nekinta. Situacija nėra gera.”

L.Soščekienė apgailestavo, esą Vyriausybė visiškai nesikalba su profsąjungomis ir jų negirdi. „Jeigu ji mano, kad prestižas, kai pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu vyksta protesto renginiai, galbūt iš tiesų šito ir reikia? Iki šiol profsąjungos manė, kad ne­gra­žu šiukš­les ne­šti iš na­mų, kad sa­vo prob­le­mas Lietuvoje galime išspręsti patys, negarsinant šitaip šalies vardo. Galbūt klydome“, – sakė ji.

Dar viena neužmirštuolių akcija

Nesulaukę iš Vyriausybės konkrečių sprendimų dėl kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio padidinimo 2014 metais bei žadėtų 49 mln. litų skyrimo, kultūros ir meno darbuotojai pradeda akciją „Neužmirštuolės-2“. Prezidentūrai, Seimui, Vyriausybei, visiems ministrams ir viceministrams, kitiems politikams kultūrininkai iš visų Lietuvos kultūros įstaigų siųs specialius atvirukus. Taip pat kultūros ir meno darbuotojai tariasi su profsąjungų teisininkais dėl teisinės akcijos. Neatmestina, kad 2014-aisiais apylinkių teismus užplūs jų ieškiniai dėl sumažinto ir negauto darbo užmokesčio išieškojimo.

Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Alina Jaskūnienė apie protesto mitingą dar nebuvo girdėjusi. Tačiau jei draugija bus pakviesta prisidėti prie jo, sutiks dalyvauti. „Visada esame už tai, kad didesnių atlyginimų reikia siekti bendromis pastangomis. Labai gerai, jeigu profsąjungos padės“, – sakė ji. Nors biudžeto projekte kultūrininkų algoms papildomų lėšų nenumatyta, A.Jaskūnienė tikisi, jog vis dėlto bus skirta daugiau pinigų.

Kad pribrendo reikalas protestuoti, mano Slaugos ir socialinių darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jurgita Žiūkienė. „Kol kas dėl to neturėjome konkretesnių diskusijų, bet iš principo tikrai palaikytume“, – tikino ji.

Anot J.Žiūkienės, jos atstovaujamų sričių darbuotojai yra nusivylę valdžios požiūriu į jų atlyginimus ir kitas problemas. Ji pažymėjo, kad seniai laikas didinti mažą darbo užmokestį. Esą socialiniai darbuotojai su aukštuoju išsilavinimu uždirba tik kiek daugiau nei „minimumą“.

Laikas veikti ryžtingiau

Apie ketinimus dėl mažų biudžetininkų algų rengti įvairias protesto akcijas, mitingus, o blogiausiu atveju – net streikus, kalba ir Respublikinės jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas. Kad protesto akcijos būtų svaresnės, į jas norima įtraukti ne tik kultūrininkus, bet ir kitų sričių atstovus bei kelti bendras problemas.

Pasak A.Dambrausko, ieškoma, kokie protesto būdai būtų patys veiksmingiausi. „Sutikite, kad paprastas bibliotekininkų ar muziejininkų streikas nelabai ką jaudina. Bus uždaryta biblioteka – na ir kas? Streikai ar akcijos turi būti veiksmingi. Buvo vienas rimtas siūlymas pradėti masines, dideles akcijas Dainų šventės metu“, – pasakojo jis.

A.Dambrauskas pažymėjo, kad su valdžia bandyta derėtis dėl kultūrininkų atlyginimų. „Tačiau, kaip matome, tos priemonės nieko nedavė. Liko tik neapibrėžti pažadai, kad tarp biudžeto svarstymų kažkas bus skirta papildomai“, – sakė jis ir pabrėžė, kad atėjo laikas veikti ryžtingiau.

Lietuvos kultūros darbuotojų sąjungos pirmininko Juozo Rimkaus teigimu, kultūrininkų kantrybės taurė dėl mažų atlyginimų perpildyta ir kitų kovos priemonių, kaip tik protestai, nebeliko.

Vyriausybė jautri problemoms?

Seimo pirmininkės pavaduotojas Algirdas Sysas tvirtino mitingo nesibaiminantis ir jam pritariantis. „Sveikinu bet kokį aktyvų visuomenės veikimą ginant savo teises. Tokia teisė yra numatyta Konstitucijoje ir ja reikia naudotis“, – sakė jis.
 
Anot A.Syso, būtina ieškoti papildomo paja­mų šaltinio, iš kurio būtų galima didinti algas minėtų sričių darbuotojams. Parlamentaro nuomone, derėtų įvesti progresinius mokesčius.
 
Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis nustebo sužinojęs apie planuojamus protestus. Jis tvirtino, kad ministrų kabinetas visada atviras dialogui su profesinėmis sąjungomis, yra jautrus jų problemoms. Kanclerio nuomone, jas reikia spręsti kalbantis, o ne „šūkaujant nuo „bačkos”.
 
Šaltinis: Lietuvos žinios