vmi-logo.png
2013 m. gegužės 30 d.

vmi-logo.png

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, jog sukurta ir įdiegta žemės mokesčio skaičiuoklė, kuri padės mokesčių mokėtojams savarankiškai apskaičiuoti preliminarų žemės mokestį 2013 m. ir vėlesniais mokestiniais metais. Skaičiuoklė su aprašymu, kaip ja naudotis, skelbiama VMI interneto svetainėje adresu http://www.vmi.lt/cms/zemes-mokescio-skaiciuokle. . Pažymėtina, kad Skaičiuoklė pateikia preliminarų mokėtiną žemės mokesčio dydį, kuris gali kisti dėl savivaldybių nustatytų įvairių lengvatų skirtinguose regionuose.

„Nuo šių metų, įsigaliojus naujos redakcijos Žemės mokesčio įstatymui, keitėsi žemės mokestinė vertė, nuo kurios bus skaičiuojamas žemės mokestis: žemės sklypo mokestine verte nuo šiol laikoma to sklypo vidutinė rinkos vertė, o atskirais atvejais – individualaus žemės vertinimo būdu nustatyta jos vertė. Kokio dydžio mokestį už turimą žemę reikės mokėti jos savininkams pereinamuoju laikotarpiu ir jam pasibaigus, jau dabar aiškumo dėlei galima preliminariai apsiskaičiuoti pasinaudojus žemės mokesčio skaičiuokle. Įdiegta pagalbos priemonė padės žemės savininkams ar pirkėjams iš anksto įvertinti mokesčio skirtumą“, – sako, Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė, atkreipdama dėmesį, kad nuo šių metų nustatytas vėlesnis žemės mokesčio deklaracijų pateikimo mokesčio mokėtojams terminas – iki lapkričio 1 dienos, o mokesčio sumokėjimo terminas vėlinamas iki lapkričio 15 dienos.

Mokesčių administratorius akcentuoja, kad formuodama žemės mokesčio deklaracijas remsis Valstybinės įmonės Registrų centras atnaujinta informacija apie žemės sklypų vertę: nustatytos vidutinės rinkos vertės galios šiuos ir ateinančius ketverius metus. Mokesčio mokėtojų skundai Registrų centrui dėl nustatytos žemės vidutinės rinkos vertės ir prašymai žemės mokestine verte laikyti žemės vertę, nustatytą atlikus individualų vertinimą, šiemet gali būti teikiami tik iki šių metų liepos 1 dienos. Informacija apie žemės sklypų mokestinę vertę skelbiama Registrų centro svetainėje adresu:
http://www.registrucentras.lt/masvert/paieska_un.jsp , ji pasiekiama žinant žemės sklypo unikalų numerį.

Knypava.lt