2012 m. gruodžio 19 d.
Valstybinė darbo inspekcija primena, kad plūstelėję žiemiški orai darbo vietose sukuria papildomus pavojus. Orų kitimą reikia ypač atidžiai įvertinti atliekant darbus aukštyje, miško darbus. Atkreiptinas dėmesys į galimą kelių, šaligatvių, laiptų, kiemų, darbo vietų slidumą, dėl kurio kiekvieną žiemą nukenčia darbuotojai. Bendro naudojimo teritorijų, gatvių, šaligatvių valymą ir priežiūrą organizuoja savivaldybės (seniūnijos). Praeivių saugumui užtikrinti atitinkamų priemonių imtis privalo namų savininkai arba nuomininkai.

 


Valstybinė darbo inspekcija primena, kad įvairiais sužalojimais gresiančius žiemos pavojus būtina įvertinti ir kiekvienoje darbovietėje. Visų pirma tai pasakytina apie judėjimo kelių darboviečių teritorijose slidumą, ypač pavojinga šiuo atžvilgiu statybose. Neįvertinus šio pavojaus, nesiėmus reikalingų priemonių, padidėja traumų darbe dėl slidumo galimybė.

Teisės aktai nurodo, kad, kai aplinkos temperatūra žemesnė kaip minus 10°C, dirbantiems lauke arba nešildomose patalpose darbuotojams privalu suteikti ne trumpesnes kaip 10 minučių specialias pertraukas ne rečiau kaip kas pusantros valandos. Papildomų ir specialiųjų pertraukų skaičius, trukmė ir poilsio vieta, atsižvelgiant į konkrečias darbo sąlygas, nustatomi kolektyvinėse sutartyse bei darbo tvarkos taisyklėse.

Darbo patalpų oro temperatūra normuojama atsižvelgiant į dirbančiojo fizines pastangas atlikti darbą – kuo lengvesnis fizinis darbas, t.y. nereikalauja didelės fizinės įtampos bei jėgų jam atlikti, tuo aukštesnė turėtų būti darbo patalpų oro temperatūra (pvz., prekybos salės darbuotojo, siuvėjo darbo vietos temperatūra turėtų būti ne žemesnė nei 17ºC, biuro darbuotojo – ne žemesnė nei 20ºC). Be to, visais atvejais darbdavys privalo aprūpinti darbuotojus specialiais darbo drabužiais, apsaugančiais nuo žemos temperatūros

Žiemos metu taip pat atsiranda naujų pavojų, susijusių su lauko sąlygomis naudojamomis darbo priemonėmis, tarp jų – ir potencialiai pavojingų įrenginių darbu. Atskirai pabrėžtina dėl darbo su kėlimo kranais – jis turi būti sustabdytas esant stipriam vėjui, smarkiai sningant ar kai kiti veiksniai neatitinka krano naudojimo dokumentuose nustatytų sąlygų. Savo ruožtu keleivinių lynų kelių (slidininkų keltuvų) savininkai turi pasitikrinti, ar tinkamai pasiruošta slidinėjimo sezonui,  užtikrinant, kad naudojami įrenginiai būtų saugūs ir nekeltų pavojaus jais besinaudojantiems slidininkams, ar laiku atlikti šių įrenginių techninės būklės tikrinimai, ar atliekama jų nuolatinė priežiūra.

Valstybinė darbo inspekcija įspėja: esant stipriam vėjui, sniegui, pūgai, apledėjimui, blogam matomumui ir kitoms sudėtingoms oro sąlygoms, jei jos kelia grėsmę darbuotojų saugai ir sveikatai, būtina nutraukti darbus.

www.vdi.lt