2012 m. spalio 16 d.
Per ketverius metus nuo pasaulinės finansinės krizės pradžios Europos pramonės sektoriuose (kurių didžiausi – maisto ir gėrimų gamybos pramonė) buvo prarasta apie 4 mln. darbo vietų. Taip pat stebima nuolatinė ataka prieš atlyginimus, pensijas, socialines išmokas ir kt. socialinius dalykus, – sako Haraldas Wiedenhoferis, Europos maisto, žemės ūkio ir turizmo profesinių sąjungų federacijos (EFFAT) generalinis sekretorius, ginantis apie 4 mln. maisto ir pramonės darbuotojų interesus.


Krizės rezultatas – precendento neturintis gyvenimo ir darbo sąlygų nuosmukis, niekada anksčiau nematyto lygio nesaugus darbas, maisto ir gėrimų pramonės – vieno didžiausių darbdavių Europoje – ardymas. Šiame pramonės sektoriuje dirba 274,000 įmonių, 2010 m. uždirbusių apie 956.2 mlrd. EUR. Tai maisto ir gėrimų sektorius daro Europos užimtumo ir pramonės bazės pagrindu. Europos piliečiams reikia „tikrosios ekonomikos” sektorių, tokių kaip gamyba. kad jie galėtų užsidirbti pragyvenimui.

Todėl EFFAT kartu su kitomis Europos profesinių sąjungų federacijomis (įskaitant Industiall Europe ir ETUC) spalio 15 d. Briuselyje surengė spaudos konferenciją, norėdami išryškinti savo kovą už tinkamas darbo sąlygas Europos pramonėje.

Siekiant užtikrinti maisto, gėrimų ir kitų pramonės šakų išlikimą Europos ekonomikos šerdimi reikalaujame Europos institucijų ir Vyriausybių atsako į tinkamo darbo sąlygų Europoje nykimą, – sakė Haraldas Wiedenhoferis. EFFAT jau dirba, norėdama pagerinti maisto ir gėrimų pramonės patrauklumą darbo ieškantiems žmonėms, bet mes turime prisiimti bendrą įsipareigojimą užtikrinti pramonės ateities ekonominį ir socialinį tvarumą.

Todėl EFFAT ir ją palaikančios profesinės sąjungos skatina laikytis socialinio susitarimo, o ne griežto taupymo politikos, investuoti į darbuotojų įgūdžius ir švietimą, investuoti į ekologišką gamybą, europinius debatus dėl atlyginimų socialinio dialogo rėmuose, europinį finansinio solidarumo paktą, paremiant bendrą valiutą ir reikalauti didesnio indėlio pašalinant krizės padarinius iš finansinių (spekuliacinių) veikėjų.

versta iš EFFAT naujienlaiškio
Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos informacija