2012 m. rugsėjo 24 d.
Rugsėjo 24 d. Lietuvos maistininkų profesinė sąjunga išsiuntė LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariams nuomonę dėl siūlomų tabako gaminių pakuotės reglamentavimo pakeitimų. Profesinė sąjunga išsako prieštaravimą Seimo nario G. Navaičio LRS sveikatos reikalų komitetui teikiamam siūlymui, kad įspėjimas apie rūkymo žalą turi užimti 80% nuo didžiausio pakelio paviršiaus, nes toks siūlymas galios tik vienai įmonei, kuri turi savo gamyklą Lietuvoje.

Jau dabar aišku, kad Lietuva negalės uždrausti įvežti į Lietuvą kitose ES valstybėse pagamintus ir minimalius ES direktyvoje nurodytus reikalavimus atitinkančius tabako produktus. Taip vietos gamintojas bus pastatytas į blogesnę padėtį, valstybė praras mokesčius į biudžetą, darbuotojai darbo vietas (siūloma nepamiršti, kad jau dabar apie trečdalį rinkos užima tabako produktų  kontrabanda). LMP supratimu, tai yra perteklinė priemonė, neturinti jokios praktinės naudos, tačiau akivaizdžiai žalinga vietos gamintojams ir kelianti grėsmę tabako sektoriuje esančioms stabilioms ir socialiai apsaugotoms 500 darbo vietų.

 

Bendradarbiaujant su kitų ES  šalių giminingomis profesinėmis sąjungomis paaiškėjo, kad nei viena iš šalių nėra įsivedusi didesnių nei numato Tabako Direktyva įspėjimų ant gaminių pakuotės. Kelios valstybės, kurios įspėjimus pateikia dviem arba trimis oficialiomis kalbomis, taiko tos pačios Direktyvos reikalavimą naudoti 5-10% didesnius įspėjimo plotus.

 

Taip pat žinoma, kad, įvertinus visas galimas neigiamas pasekmes, tokiam siūlymui  nepritarta ir Vyriausybės posėdyje. LMP, kaip darbuotojų atstovams,  nesuprantama, kodėl šis siūlymas ir toliau svarstomas Sveikatos reikalų komitete. Siekiant didinti vartotojų informuotumą galima naudoti ir kitokias priemones, neprieštaraujančias ES teisei.

 

Tikimasi, kad Komiteto nariai supras profesinės sąjungos susirūpinimą ir, įvertinę išsakytus argumentus, neleis taip  neatsakingai sunaikinti beveik 500 darbo vietų.

 

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos informacija