2012 m. balandžio 30 d.
Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetas balsų dauguma pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko pasiūlymui pakelti Konkurencijos tarnybos, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisijos, Ryšių reguliavimo tarnybos, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos ir Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovų algas bei beveik atstatyti apkarpytą Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus algą.

Prasidėjusios priešrinkiminės „gerumo“ akcijos negali nepastebėti, ypač tada, kada kai kurie Seimo nariai siūlė šių priežiūros institucijų vadovų atlyginimus padidinti dvigubai ar bent jau 80 proc.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, nors Seimo rinkimuose, akivaizdu, nedalyvaus, tačiau būtent ji ir uždavė tokį toną – kad krizė gali baigtis vienoje atskiroje įstaigoje. Būtent jos pasiūlytuose įstatymų projektuose ir atsirado pirminiai siūlymai padidinti algas kai kurioms tarnyboms netgi trigubai.

 

Motyvai, iš šalies žiūrint, atrodo labai įdomūs, o sutapimai – liūdnai ironiški. Trijų tarnybų ir trijų komisijų, kurių vadovų darbo užmokesčio pakėlimui trečiadienį pritarė Socialinių reikalų ir darbo komitetas, atsakomybė iš esmės yra rūpintis mokesčių mokėtojų pinigais, kad jais nepiktnaudžiautų verslininkai, politikai ir valdininkai.

Tačiau tą pačią dieną, kai Seimo komitete nuspręsta pamaloninti šešių įstaigų vadovus sotesniu gyvenimu, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija paskelbė vienašališkai padidinanti karšto vandens ir šildymo kainą Vilniaus gyventojams. Netrukus panašus likimas laukia ir kauniečių su klaipėdiečiais.

Galima pagalvoti, kad tai kažkoks Kainų komisijos „atsidėkojimas“ sistemai už jos pirmininko patogesnę kasdienybę ekonominės krizės metu. O gal tai valdžios institucijų vadovų atlyginimų pakėlimo kaštų kompensacija Lietuvos žmonių sąskaita? Juk už pabrangusį šildymą ir karštą vandenį mokėti reikės būtent jiems…

Socialinės apsaugos ir darbo ministras bei balsavusieji „už“ Seimo komiteto nariai apeliuoja į tai, kad neva priežiūros įstaigų (Konkurencijos tarnybos, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisijos, Ryšių reguliavimo tarnybos ir Viešųjų pirkimų tarnybos) vadovų darbo užmokesčiai turi atitikti jų kontroliuojamų verslo monopolijų vadovų atlyginimus.

Vis dėlto, darbo užmokestis ir rezultatai nebūtinai koreliuoja. Pvz., teisėjai gauna bene aukščiausias algas Lietuvoje, bet jų veiklos kokybė tikrai nėra pati geriausia, ką įrodo žemas gyventojų pasitikėjimas teismais.

Juo labiau, jei Ministras Pirmininkas reikalauja iš gyventojų kantrybės ir susiveržti diržus, tai turi galioti ir pačiai valdžiai.
Turiu kur kas geresnį pasiūlymą nei Seimo komiteto priimtas sprendimas. Siūlau padidinti valdžios prižiūrimų verslo monopolijų vadovų atlyginimus vienu ar dviem tūkstančiais, kad šie „protingai“ keltų kainas, ką ir daro priežiūros institucijos, o pastarąsias uždaryti. Juk jos vis tiek nieko nesugeba padaryti, kad kainos neaugtų. Siūlau bent jau pasvarstyti, kas iš tiesų būtų pigiau mokesčių mokėtojams.

Smalsu, kokiai kitai valdžios institucijai sunkmetis baigsis rytoj? Labai gaila, kad tokia dabartinių valdančiųjų logika.

Juk kai krizė baigiasi valdžiai, dėl to ji užsitęsia valstybės gyventojams…

Algirdas Sysas

DELFI