2012 m. kovo 16 d.
Naujosios kairės auditorijos kviečia į viešą paskaitą-diskusiją „Nelygybė, skurdas ir socialinė politika Europoje ir Lietuvoje“, kuri vyks kovo 16 d., penktadienį, 18:30 val. kavinėje „La Boheme“ (Baltoji salė), Šv. Ignoto g. 4/3 (Vilnius). Paskaita ir diskusija vyks vokiečių ir lietuvių kalba (su vertimu).

Pajamų nelygybė Lietuvoje jau ilgą laiką buvo tarp didžiausių Europoje, o šiemet paskelbtais Eurostato duomenimis tapo didžiausia. Net ir ikikriziniu ekonomikos augimo laikotarpiu maždaug penktadalis Lietuvos gyventojų gyveno žemiau skurdo rizikos lygio, o dabar turtingiausias penktadalis Lietuvos gyventojų gauna 7,3 karto daugiau pajamų, negu neturtingiausias. Ar šis didžiausias Europoje atotrūkis yra teisingas ir ar jis priimtinas civilizuotai visuomenei?

Europos mastu ekonomikos sunkmetis labiausiai paveikė skurdesniąją visuomenės dalį – mažas pajamas gaunančiuosius, bedarbius, o Rytų Europoje – taip pat ir pensininkus. Kitaip tariant, krizės našta nėra pasiskirsčiusi tolygiai. Tai ypač aktualu ten, kur taikomos radikalios valstybės išlaidų mažinimo priemonės – tačiau ar atsižvelgiama, jog taupymas ar nauji mokesčiai neproporcingai užgula ir taip mažiau turinčiųjų pečius?

Pranešėjai – Gabriele Zimmer (Europos Parlamentas), Algirdas Sysas (LR Seimas)
Disputantas – Tadas Leončikas (DEMOS)
Moderatorius – Andrius Bielskis (DEMOS)