2011 m. gruodžio 27 d.
Seimas sugriežtino alkoholio kontrolės įstatymą. Nuo Naujų metų po dešimtos vakaro alkoholiu negalės prekiauti ne tik parduotuvės.

Išsinešti užkimšta butelį bus draudžiama ir iš barų bei restoranų. Po metų Lietuvoje turėtų nebelikti vadinamųjų bambalių ir stipresnio nei 7,5 laipsnio alaus ir sidro, praneša LTV naujienų tarnyba.

Tiems, kam krepšinio komandos palaikymas sporto arenoje neatsiejamas nuo alaus bokalo, teks keisti įpročius. Seimas uždraudė vartoti alkoholį sporto renginiuose, kurie vyksta salėse.

„Aš manau, kad salės papilnės. Aš asmeniškai esu kelis kartus buvęs šiemet salėje, už nugaros sėdėjo jaunimas, atsinešęs pakuotėje 6 alus bokalus po litrą, tai įsivaizduojat, kas dėjosi. Saugojomės mes, kad nebūtumėm aplieti“, – pasakojo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Restoranai, barai ir vyninės po dešimtos vakaro, parduodami butelį ar skardinę, privalės juos atidaryti, o pirkėjai privalės juos išgerti vietoje. Be to, norint pasivadinti maitinimo įmone, kuri turi teisę prekiauti alkoholiu po dešimtos vakaro, teks iš tiesų ruošti ir gaminti maistą. Kiek ir kaip – nustatys Vyriausybė poįstatyminiais aktais.

„Joks fiktyvus baras dabar su plastmasinėmis kėdėm ir langeliu, kur nevyksta maisto gamyba, neatitiks tų reikalavimų“, – sakė A. Matulas.

„Mums nerimą kelia kontrolės mechanizmas. Sakykim, sėdžiu aš 300 vietų restorane ir išsinešu savo neišgertą butelį. Tai kas tą kontroliuos, ar stovės policininkas?“ – teiravosi Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

„Matot, prekybos centruose kasos aparatas nebeleidžia mušti , čia viskas aišku. Čia kaip ir gali   mušti, ten gi nerašo kasos aparate, tas butelis užkimštas ar atkimštas. Tai mus labai neramu, kad vėl kaltė bus ant savininko, ne ant asmens, kuris išsinešinės butelį“, – pridūrė ji.

Po metų, nuo 2013-ųjų, prasidės kova prieš vadinamuosius „bambalius“ – bus draudžiama pilstyti alų, sidrą ar kokteilius į didesnius nei vieno litro plastikinius butelius. Be to, alus ir sidras, stipresnis nei 7,5 laipsnio, bus draudžiami.

Aludariai sako, kad toks draudimas smogs ir tradicinio, tarkim, belgiško, airiško ar lietuviško, stipraus alaus mėgėjams. Esą pagal kultūrinį paveldą yra alaus rūšių, kurio stiprumas privalo būti 10–12 laipsnių.

Projekto iniciatoriai, Sveikatos komiteto nariai, sako taip kovojantys su girtuoklyste kaimuose.

Beje, Seimas jau pritarė, kad po penkerių metų alkoholinių gėrimų nebus galima pardavinėti degalinėse.

Kristina Jackūnaitė

LTV Naujienų tarnyba