2011 m. gruodžio 13 d.
Alkoholinių gėrimų kontrabanda ir padidinti akcizo mokesčiai murkdo vietinius vyndarius, todėl pagamintiems natūraliems vynams bei sidrui užsakymų mažėja, rinką užpildo gerokai pigesnė kitų ES šalių produkcija. Beveik šimtametę bendrovę „Anykščių vynas“ valdanti AB „Alita“, nusprendusi mažinti gamybą bei valdymo išlaidas, prakalbo apie šios įmonės pardavimą. Vyno gamintojai atsidūrė ties nežinios riba.

Ateinančio sezono metu nuostolių gali patirti ir sodininkai.

Nepavykęs sandoris Serbijoje

Įmonių grupė „Alita“ jai priklausančią antrinę bendrovę AB „Anykščių vynas“ įsigijo 2004 m. Pasak Anykščių mero Sigito Obelevičiaus, nepalanki finansinė situacija susidarė todėl, kad įmonių grupei „Alita“ Serbijoje nepasisekė: statoma alaus gamykla buvo nacionalizuota ir jie prarado didelius pinigus. Tai keičia ir „Anykščių vyno“ likimą. 

Alaus daryklos „Beogradska Industria Piva“ (BIP) privatizavimo sandorį finansavo „Swedbank“. Šiam bankui įmonių grupė „Alita“ liko skolinga 168 mln. Lt. Už skolas bankas perima 84 proc. įmonių grupės „Alita“ ir „Anykščių vyno“ akcijų. Tokiu būdu bus užskaityta 91 mln. litų skola. (Neseniai „Anykščių vynas“ pardavė jai priklausiusias UAB „Vilkmergės alus“ akcijas už 2,9 mln. Lt ir gauti pinigai panaudoti šios įmonių grupės skoloms sumažinti.) „Swedbank” antrinė įmonė „FR&R Invest” už skolas siekia perimti „Alitos” valdymą, tačiau Kipro lengvatinių mokesčių zonoje įsteigta bendrovė „Plass Investments”, kuriai priklauso dalis „Alitos” akcijų, teisme siekia užginčyti alkoholio gamybos grupės pertvarką.

Akcizo mokestis pakeistas pavėluotai

Nepavykusios investicijos – viena nesėkmių medalio pusė. Kita – nelegali produkcija šalies rinkoje plinta nepaprastai sparčiai, nes tam palankios esamos akcizų ir prekybos ribojimo alkoholiniams gėrimams nuostatos. Mūsų šalyje pagamintas ir įvežtinis vynas apmokestinami skirtingai: įvežtiniam vynui akcizo mokestis mažesnis. Be to, per pastaruosius dvejus metus sidro akcizas padidėjo 45 proc., spirituoto vyno – 32 proc., natūralaus – 44 proc. Pvz., vynui „Voruta“ akcizo mokestis nustatytas didesnis nei alui ar importiniam vynui. Tuo tarpu šis vynas laikomas kultūrinio paveldo produktu ir vartotojams jis turėtų būti prieinamesnis.

Anykščių meras turėjo vilties, kad Vyriausybė ir Seimas ištaisys klaidą ir šiuos mokesčius suvienodins. Todėl kartu su anykštėnų įmonę valdančiaisiais kreipėsi į Seimo narius. Kaip dabar teigia „Anykščių vyno“ direktorė Violeta Labutienė, nuo 2012 m. sausio 1 d. jų bendrovei keičiasi akcizas natūraliems vaisių ir uogų vynams – jis sumažintas nuo 2,16 iki 1,98 Lt/l. Kiti akcizų pakeitimai įmonės gaminamai produkcijai įtakos neturės.

Anykštėnai liks be darbo

Įmonių grupė „Alita“ priversta mažinti gamybos sąnaudas: trumpinti darbo savaitę, atleisti dalį darbuotojų, o jei nebus peržiūrėti akcizų mokesčiai, padalinį visai uždaryti. Pasak V. Labutienės, šiuo metu bendrovėje vyksta struktūriniai pertvarkymai ir kaštų optimizavimas. Dalis darbuotojų jau atleista, su kitais atsisveikins artimiausiu metu.

„Anykščių vynas” – didžiausia regiono įmonė ir, be jos atleistų darbuotojų, nedarbas Anykščiuose siekia 17 proc. Atleistiesiems vietinė darbo birža nieko negalės pasiūlyti. Be to, šiemet prašančiųjų socialinių pašalpų padaugėjo dvigubai, o išmokų suma siekia per 10 mln. Lt. „Savivaldybė kišasi į šios įmonės reikalus, nes nori jai padėti, tačiau šiemet įmonė tik vegetuoja ir jau matyti skaudžios socialinės pasekmės, – įsitikinęs meras S. Obelevičius. – Be to, „Anykščių vynas“ garsus savo istorija ir ne visada svarbu vien tik materialūs dalykai. Nebebūtų ir populiarių ekskursijų su vyno degustacijomis. Šiemet bendrovė priėmė net 4 tūkst. lankytojų.“

Sodininkai liks „ant ledo“

Savai produkcijai pagaminti „Anykščių vynas“ naudoja vaisius bei uogas, kuriuos pristato ne tik aplinkiniai gyventojai, bet ir toliau esantys sodininkystės ūkiai. Uždarius šią įmonę, dauguma augintojų liks „ant ledo“ ir tai bus stiprus smūgis šalies sodininkystės verslui. Vasarinių obuolių įmonė neperka, nes derliai negausūs, net įrangos jungti neapsimoka. Be to, jie greitai pūna. Kaip teigia gamybos vadovas Audrius Zuzevičius, per buvusį sezoną, kai buvo pats obuolių supirkimas, sulčių gamybos cechas du mėnesius dirbo visą parą. 

„Galima perdirbti 20-25 tūkst. t ne prekinės išvaizdos obuolių, o šiemet jų supirkome 20 tūkst. t, – pasakoja gamybos vadovas. – Tai didelė parama sodininkams. „Anykščių vynas” turi šiuolaikišką koncentruotų sulčių gamybos technologiją, o tokios sultys itin paklausios ir Vokietijoje, ir Lenkijoje. Bet kokiu atveju sulčių gamyba – pelningas verslas ir jis turėtų išlikti.“

Nei parduoti, nei bankrutuoti

Kadangi įmonių grupės valdyba deklaravo, jog vynas yra nuostolingas, tad kalbama ir apie įmonės bankrotą. Tačiau, pasak gamybos vadovo A. Zuzevičiaus, konkretaus sprendimo nėra ir viskas priklausys nuo esamos ekonominės situacijos. Įmonės įranga sena, bet ji dar naši ir deramai prižiūrima. Tokios įrangos kaip Anykščiuose šalyje neturi niekas.

Kalbama ir apie įmonės pardavimą. Vienas realiausių pirkėjų – AB „Šiaurės vilkas“. Spalio pabaigoje visuotiniame vyno gamintojų susirinkime šios bendrovės generalinis direktorius Vilius Kaikaris teigė, jog „Anykščių vynas“ bus nupirktas su visais pastatais bei įranga. Buvo žadama neatleisti ir darbuotojų. 

Tačiau derybos užtruko ir nei V. Kaikaris, nei „Alitos“ generalinis direktorius Paulius Kibišas derybų detalių nenori atskleisti. 

O dabar, pasak Anykščių mero S. Obelevičiaus, įmonių grupės „Alita“ esama situacija pablogėjo: „Turimą „Alitos“ turtą areštavo atitinkamos Serbijos institucijos ir „Anykščių vyno“ parduoti dabar negalima, nes gautus pinigus pasisavintų serbai.“

Vanda Baronytė