2011 m. lapkričio 8 d.
Lietuvoje turėtų kiek atpigti natūralūs vaisių ir uogų vynai, midus, nes antradienį Seimas priėmė Vyriausybės teiktą Akcizų įstatymo pataisą, mažinančią akcizą šiems gėrimams. Tuo pačiu sprendimu padidintas akcizas spirituotiems vynams. Už pataisos priėmimą balsavo 79 Seimo nariai, 5 susilaikė, nė vienas neprieštaravo. Dokumentą dar turės pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šiuo metu natūraliems vaisių ir uogų vynams, midui taikomas 216 Lt už hektolitrą (100 litrų) akcizas. Priimtame projekte numatyta, kad vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams būtų taikomas 198 Lt akcizas.

Taip pat nuspręsta nuo 53 Lt iki 58 Lt už hektolitrą padidinti akcizą natūralios fermentacijos vynui, ne stipresniam nei 8,5 laipsniai.

Šis akcizo dydis sulygintas su taikomu kitiems tokio paties stiprumo fermentuotiems gėrimams.

Pataisomis taip pat nuo 198 Lt iki 216 Lt didinamas akcizas tarpiniams produktams, ne stipresniems nei 15 laipsnių.

Tai po šio sprendimo daugiau kainuoti turėtų spirituoti vaisių ir uogų vynai, kurie patenka į tarpinių alkoholinių produktų kategoriją ir yra ne stipresni nei 15 laipsnių.

Šiuos akcizų pakeitimus inicijavo Žemės ūkio ministerija (ŽŪM). Ji juos grindžia europinės direktyvos reikalavimais, kad tarpiniams produktams taikomi akcizai negali būti mažesni nei natūraliems.

Ministerijos nuomone, įstatymo projekto nuostatų įgyvendinimas turėtų teigiamos įtakos plėtojant Lietuvos bitininkų, vaisių ir uogų augintojų, midaus ir natūralaus uogų ir vaisių vyno gamintojų veiklą, didinant ūkio subjektų pelningumą ir kuriant darbo vietas.

Toks akcizų mažinimas, bendrovės „Anykščių vynas“ skaičiavimu, natūralaus uogų ir vaisių vyno pardavimą padidintų iki 30 proc.

ŽŪM vertinimu, valstybės biudžetas, skaičiuojant pagal 2010 m. realizacijos apimtis, gautų apie 1 mln. Lt daugiau pajamų.

Rasa Lukaitytė

DELFI