2011 m. spalio 4 d.
Šiandien, spalio 4 d., po Trišalės tarybos narių susitikimo su Premjeru Andriumi Kubiliumi, Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino pranešimą, jog posėdis, kuriame buvo aptartas susitarimas dėl esminių socialinių ir ekonominių klausimų, vyko konstruktyviai. Iš esmės sutarta dėl pirmųjų dviejų susitarimo dalių, kuriose kalbama apie makroekonominio šalies stabilumo užtikrinimą bei nedarbo mažinimą. Trečioji dalis, kurioje aptariamas ir minimalios mėnesinės algos (MMA) klausimas, yra paliekama tolesnėms diskusijoms. Tam yra sudaryta darbo grupė.

Tai patvirtino ir Maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė, Trišalės taryboje atstovaujanti Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK), tačiau komentuodama susitikimą ji kritikuoja profesinių sąjungų atstovus dėl nepasirengimo deryboms. G.Gruzdienė panašią kritiką išsakė dar 2009 m., kai buvo deramasi dėl Nacionalinio susitarimo, tačiau ir po dviejų metų, rodos, niekas nepasikeitė.

 

Jai nesuprantama, kam prieš susitikimą su Premjeru reikėjo „mesti“ tokį pareiškimą, kuriame teigiama, jog derybos neįmanomos, „tuo tarpu susitikime LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas jau informuoja, jog su dviem dalimis susitarimo projekte mes neva sutinkam, išskyrus trečiąją, nors vakar dienos Valdybos posėdyje kalbėta kitaip. Iš vadovo pusės nėra jokio nuoseklumo šiuo klausimu. Dabar ir akcija paskelbta deryboms dar nepasibaigus, žmonės klausinėja, ar ji bus…“, – komentuoja G.Gruzdienė. Beje, apie profesinių sąjungų koordinacinio centro pareiškimą susitikime, pasak jos, nebuvo užsiminta.

 

„Einant į derybas reikia turėti aiškią strategiją, komandą. Dabar derybinė pozicijas priklauso nuo oro, ar kuria koja kas išlipo iš lovos. Taip derybos nevedamos net įmonėje, visi derybininkai turi būti informuoti apie kažkokius pozicijos pasikeitimus, yra pasitelkiami ekspertai ir pan. “, – PN sakė didelę derybininko patirtį įmonės lygmeniu turinti profsąjungininkė.

 

Tačiau nepaisant to, G.Gruzdienė mano, jog susitikimo laimėjimas yra tas, jog Vyriausybė „neprisiriša“ prie MMA dydžio bei datos ir sutinka toliau dėl to kalbėtis. Maistininkų lyderė posėdyje pasiūliusi, jog ir pirmosios dvi susitarimo dalys turi būti konkretesnės ir su datomis.

 

LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas po susitikimo žurnalistams sakė, jog būtina, kad minimali alga iki 900 litų didėtų nuo sausio, o ne nuo liepos iki 850, kaip siūlo Vyriausybė. Atskaitos tašku turėtų būti pasirinkta absoliutaus skurdo riba, kuri yra 700-710 litų (dabar gaunantiesiems MMA 800 litų „į rankas“ tenka tik 680).

 

Pasak naujienų agentūrai „Elta“, tam nesipriešina ir darbdaviai.

 

„Eltai“ A. Černiauskas taip komentavo susitikimą su Premjeru: „Realiai jokio konkretaus atsakymo nebuvo, jokių pažadų tartis, kalbėtis, bet tai mes jau girdime lygiai metus. Apie MMA pradėjo kalbėtis nuo pernai vasaros ir nuo to laiko nepasistūmėjome nė per mažiuką žingsnelį“.

 

PN nepavyko paprašyti A.Černiausko pakomentuoti G.Gruzdienės pozicijos derybininkų klausimu, jis šiuo metu išvykęs į užsienį.

 

Ramunė Motiejūnaitė-Pekkinen

www.lprofsajungos.lt