2011 m. spalio 4 d.
Antradienį  Vyriausybės rūmuose vyko Trišalės tarybos posėdis, kuriame buvo aptartas susitarimas dėl esminių socialinių ir ekonominių klausimų. Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus teigimu, dialogas tarp socialinių partnerių vyksta konstruktyviai.

„Trišalės tarybos diskusijos, nors ir karštos, yra konstruktyvios. Iš esmės sutarta dėl pirmųjų dviejų susitarimo dalių, kuriose kalbama apie makroekonominio šalies stabilumo užtikrinimą bei bedarbystės mažinimą. Trečioji dalis, kurioje aptariamas ir minimalios mėnesinės algos klausimas, yra paliekama tolesnėms diskusijoms”, – sakė Premjeras.

Pasak Vyriausybės vadovo, esant sutarimui išsaugoti šalies makroekonominį stabilumą, į minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimą turi būti žiūrima atsargiai, kadangi MMA yra tiesiogiai susieta su valstybės finansiniais įsipareigojimais.

Profsąjungos: reikia ne tik biudžetą balansuoti, bet leisti žmogui gyventi

„Šiandien pasiekėme, kad diskusija dėl minimalios mėnesinės algos didinimo – jos dydžio ir didinimo laiko – vyks toliau“, – po antradienį vykusio Trišalės tarybos posėdžio „Balsas.lt“ sakė Lietuvos maistininkų profesinė sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Jos teigimu, daugiausia ginčų sukėlė darbo apmokėjimo sistemos tobulinimo ir darbo santykių lankstumo didinimo klausimai.

„Kalbėjome apie tai, kad reikia žiūrėti ne tik kaip subalansuoti biudžetą, bet galvoti ir apie žmogų, kuris negali Lietuvoje pragyventi, ir Premjeras pasakė, kad jie yra atviri diskusijoms dėl minimalios algos dydžio ir laiko, kada ją galima būtų didinti“, – „Balsas.lt” sakė G. Gruzdienė.

Anot jos, profesinės sąjungos akcentavo, kad atotrūkis tarp vidutinės ir minimalios algos ES ir Lietuvoje turi mažėti.

„Nenormalu, kad ES šis santykis yra apie 60 proc. o Lietuvoje 43,7 proc.“, – sakė G. Gruzdienė.

MMA didinimo klausimus spręs specialiai sudaryti darbo grupė, kurią koordinuos Ministro Pirmininko kancleris D. Matulionis.

 
 

"Balsas.lt"