2011 m. rugsėjo 5 d.
Šiandien, rugsėjo 5 d., socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas darbo vizito į Vokietiją metu susipažins su Vokietijoje veikiančia pensijų „taškų“ sistema ir domėsis galimybėmis tokią sistemą įdiegti Lietuvoje. Šis vizitas – jau įvykusių vizitų į Švediją ir Latviją tęsinys, siekiant pasidalinti patirtimi apie galimų pensijų sistemų pagrindinius privalumus bei problemas.

Vokietijos Federalinėje darbo ir socialinių reikalų ministerijoje vyksiančio susitikimo metu Lietuvos delegacijai Vokietijos atstovai pristatys šalies pensijų sistemą, pensijų reformą bei šalyje veikiančią pensijų „taškų“ sistemą.

Gegužės pabaigoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai lankėsi Švedijoje, kuomet susitikime su šios šalies Socialinės apsaugos ministru Ulfu Kristerssonu ir socialinių reikalų ekspertais domėtasi Švedijos patirtimi pereinant prie virtualių pensijų sąskaitų, kai buvo reformuojama pensijų sistema. Rugpjūčio mėnesį vykusiame susitikime su Latvijos gerovės ministre Ilona Jurševska, Valstybės sekretoriaus pavaduotoju Ingus Alliks bei socialinių reikalų ekspertais buvo susipažinta su Latvijos virtualių sąskaitų pensijų sistemos veikimo principais ir aptartos galimybės analogišką sistemą diegti mūsų šalyje.

Numatoma, kad Lietuvos politikai bei socialinės srities ekspertai ir toliau tęs tokio pobūdžio susitikimus. Po vizito Vokietijoje seks susitikimas su kolegomis iš Lenkijos, kurioje veikia virtualių sąskaitų pensijų sistema. Pagal Vyriausybės patvirtintą Valstybinio socialinio draudimo ir pensijų sistemos pertvarkos gairių įgyvendinimo priemonių planą, per 2012 m. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija numato atlikti analizę, kuri pensijų sistema – virtualių sąskaitų pensijų ar apskaitos vienetų („taškų“) – yra priimtinesnė Lietuvai.

www.socmin.lt