2011 m. balandžio 11 d.
40 proc. Lietuvos gyventojų nepritaria, o dar 45 proc. visiškai nepritaria planams vėlinti pensinį amžių. Tai paaiškėjo po Kauno technologijos universiteto mokslininkų iniciatyva surengtos reprezentatyvios gyventojų apklausos. Beveik 40 proc. apklaustųjų tikisi, kad po dešimtmečio pensijos bus didesnės nei yra šiuo metu.

Visiškai pritaria pensinio amžiaus tolinimui 2 proc. gyventojų, dar 7 proc. sakė pritariantys, o 6 proc. šiuo klausimu neturėjo tvirtos nuomonės.

Tyrimą atlikę mokslininkai teigia, kad pensinio amžiaus tolinimui labiau yra linkę pritarti tie žmonės, kurie jaučiasi artimi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai.

„Jie palaiko savo partijos, kuri šiuo metu dominuoja politinėje pozicijoje, sprendimus“, – sakė mokslininkė.

 

Siūloma nuo kitų metų pradėti vėlinti pensinį amžių, kad galiausiai jis pasiektų 65 m. Šiuo metu moterys į pensiją išeina 60 m., o vyrai – 62,5 m.

34 proc. gyventojų vylėsi, kad po dešimtmečio pensijos bus didesnės nei dabar, 4 proc. prognozavo daug didesnes pensijas, 23 proc. manė, kad jos liks nepakitusios, daugiau kaip penktadalis prognozavo mažėjimą.

Dažniau didesnių pensijų tikėjosi vyrai, miestų gyventojai, žmonės, kurie šiuo metu yra patenkinti savo gyvenimo kokybe.

Maždaug penktadalis apklaustų gyventojų pritarė pensijų mažinimui dirbanti ems pensininkams, o 74 proc. tam nepritarė. Absoliuti dauguma gyventojų mano, kad Lietuvoje neužtikrinama ori senatvė: pagarba senjorams, pakankama senatvės pensija visaverčiam gyvenimo lygiui ir pan. 53 proc. respondentų tvirtino visiškai nepritariantys, o 39 proc. nepritariantys teiginiui, kad Lietuvoje užtikrinama ori senatvė.