2011 m. vasario 2 d.
Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) siūlo mažinti akcizą natūraliems vaisių ir uogų vynams bei midų. Jos nuomone, tai padidintų šių gėrimų pardavimą, tačiau sumažintų biudžeto pajamas. Šiuos pakeitimus numatančioms Akcizų įstatymo pataisoms trečiadienį pritarė ministrų kabinetas. Toliau šis siūlymas bus svarstomas Seime.

Šiuo metu įstatyme numatyta, kad spirituotiems vaisių ir uogų vynams, kurie patenka į tarpinių alkoholinių produktų kategoriją ir yra ne stipresni nei 15 laipsnių, taikomas 198 Lt akcizas, o natūraliems vaisių ir uogų vynams, midui taikomas 9 proc. didesnis akcizas – 216 Lt už hektolitrą (100 litrų).

„Akcizų suderinimas turėtų teigiamos įtakos plėtojant bitininkų, vaisių ir uogų augintojų, midaus ir natūralaus vyno gamintojų veiklą, didinant jų pelningumą ir kuriant darbo vietas“, – rašoma ministerijos parengtame siūlyme.

Tokį siūlymą ministerija grindžia ir europinės direktyvos reikalavimais, kad tarpiniams produktams taikomi akcizai negali būti mažesni nei natūraliems. Tuo metu Teisingumo ministerija siūlė problemą spręsti akcizus didinant iki 216 Lt.

ŽŪM skaičiavimu, per metus dėl to biudžetas netektų 1,3 mln. Lt pajamų, Finansų ministerija mano, kad praradimas būtų didesnis – 2 mln. Lt.

Norint neprarasti pajamų, ministerijos nuomone, akcizą galima būtų padidinti kitiems gėrimams, pavyzdžiui, didinti akcizą vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams, ne stipresniems nei 8,5 laipsniai arba tarpiniams alkoholiniams gėrimams.

Toks akcizų mažinimas, bendrovės „Anykščių vynas“ skaičiavimu, natūralaus uogų ir vaisių vyno pardavimą padidintų iki 30 proc.

Rasa Lukaitytė

DELFI